Умови оформлення постійного догляду за повнолітньою особою з інвалідністю

20:20
Умови  оформлення постійного догляду за повнолітньою особою з інвалідністю

До громадського центру правосуддя, який працює за ініціативи ГО «Центр громадської активності «СІТІ ХАБ» звернулася пані Ніна, яку цікавив визначений законом порядок та умови оформлення постійного догляду за повнолітньою особою

До громадського центру правосуддя, який працює за ініціативи ГО «Центр громадської активності «СІТІ ХАБ» звернулася пані Ніна, яку цікавив визначений законом порядок та умови оформлення постійного догляду за повнолітньою особою (її син), який є інвалідом 1 групи, та з яким вона виїхала з тимчасово окупованої території.

Мати та син є внутрішньо — переміщеними особами, які в червні 2023 р. виїхали з м. Дніпрорудне, оскільки син постійно потребує лікарського догляду та медикаментозного забезпечення, які стали недоступними за місцем постійного проживання внаслідок окупації населеного пункту. На сьогодні для пані Ніни склалися обставини, що потребують оформлення догляду за сином, з метою отримання соціальної допомоги, так як вона є пенсіонером за віком.

Ніні надано консультативну допомогу та роз'яснено, що процедура оформлення догляду визначена постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 р. № 859 Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі. Відповідно до цього порядку передбачено здійснення догляду за: особами з інвалідністю I групи ( крім тих, хто потребує допомоги внаслідок психічного розладу). Догляд можуть здійснювати особи із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Документами, що підтверджують потребу в догляді для осіб з інвалідністю – копія довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією;Для невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, – висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді за формою, затвердженою МОЗ.

Крім зазначених вище документів подається в паперовій чи електронній формі: паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу (посвідка на постійне проживання/посвідчення біженця/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, для іноземця та особи без громадянства);заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;заява про згоду отримувати соціальні послуги; декларації про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики.У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги.

Для оформлення документів, за призначенням і виплатою компенсації за догляд необхідно звернутись до Центру надання адміністративних послуг або до управління соціального захисту населення місцевої ради. Уповноважений орган протягом двох робочих днів після отримання заяв про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та про згоду отримувати соціальні послуги із наявністю всіх необхідних документів здійснює комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, за показниками згідно з додатком, визначеним Порядком. За результатами комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг, уповноваженим органом готується висновок (терміни не визначені).

Ніна, повідомила, що зрозуміла подальший напрямок своїх дій та тепер буде знати, що їй робити надалі. Пані Ніна повідомила, що буде займатися зібранням необхідних документів для звернення до ЦНАП територіальної громади.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...