Громадськість дослідила закупівлі Красноріченської ОТГ за допомогою Prozorro

22:15
Громадськість дослідила закупівлі Красноріченської ОТГ за допомогою Prozorro

В рамках проекту «Моніторинг закупівель за допомогою модулю аналітики Prozorro в Кремінській, Красноріченській, Новоайдарській ОТГ Луганської області» за Програмою ООН із відновлення та розбудови миру активісти організації “Громадська платформа” досліджували пріоритетні напрямки житлово-комунального господарства, освіти та відновлення соціальних об’єктів за період 2016-2019 роки.

“Наша задача полягала у виявленні системних недоліків, тому дослідження проводилось за вибірковими конкурсними процедурами”, - розповів голова організації Сергій Кошель. Дослідження дозволило виявити однакові проблеми в роботі з Prozorro.

По-перше, це перевагу обрання неконкуретних процедур всіма замовниками. Так Красноріченська селищна рада за період з 1 листопада 2016 по 12 жовтня 2019 року провела через систему Prozorro 99 закупівель, з яких 69 неконкурентні. Найбільша кількість за кодом “Будівельні роботи та поточний ремонт”. Загалом 13 процедур на загальну суму 4,6 млн гривень. Всі процедури проведено за участі 1 учасника за відсутності дискваліфікацій.

По-друге, випадки невірного визначення предмету закупівлі. Наприклад, за процедурою “Капітальний ремонт” згідно договору мають бути виконані проектні роботи «Капітальний ремонт будівлі КЗ ДНС ясла-садочок «Сонечко» Красноріченської с/р ОТГ с.Бараниківка Кремінського району Луганської області».

По-третє, загальною вадою виявилось неоприлюднення обов’язкових специфікацій.

Результати моніторингу оприлюднені на засіданні круглого столу “Підвищення ефективності та доброчесності закупівель на Луганщині” за участі місцевого бізнесу, представників ОДА та міських рад і громадських організацій цільових міст, та під час зустрічей з керівництвом досліджених ОТГ. Круглий стіл, проведений в рамках проекту, об'єднав тих, хто працює з прозорістю місцевих бюджетів на Луганщині, і відтепер робити бюджети прозорими буде коаліція громадських активістів.
“Ми провели в рамках проекту навчальний семінар для активістів, надали навички моніторингу бюджетів та співпраці з місцевою владою, - розповідає Сергій Кошель, - тепер представники коаліції будуть продовжувати проводити регулярний моніторинг публічних закупівель місцевою владою”.

В листопаді у Красноріченській ОТГ за ініціативи ГО «Громадська платформа» за проектом «Моніторинг закупівель за допомогою модулю аналітики Prozorro в Кремінській, Красноріченській, Новоайдарській ОТГ Луганської області» в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру проведено публічні консультації з метою підвищення відкритості процесу закупівель.

Додатково. Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.
Представництво ПРООН в Україні Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine

#UNRPP #UNDP #EU #ПРООН #Взаємодія_Плюс

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...