Prozorr-ість Новоайдарської селищної ради: результати дослідження

21:25
Prozorr-ість Новоайдарської селищної ради: результати дослідження

Активісти організації “Громадська платформа” провели моніторинг закупівель в Кремінській, Красноріченській, Новоайдарській ОТГ Луганської області за допомогою модулю аналітики Prozorro.

Досвід європейських країн показує, що публічність влади є одним із дієвих ознак запобігання корупції. В рамках реформ, що тривають в Україні, дуже актуальним є підвищення публічності місцевих владних інституцій та місцевих депутатів.

“Вважаю, що найважливіше у процесі децентралізації — це можливість громади впливати на використання коштів за призначенням, а саме - знати, що вони будуть раціонально використані на будівництво доріг, ремонт шкіл та дитячих садків, тощо. Тобто, потрібна прозорість місцевої влади у сфері закупівель. Без цього ми не побачимо жодної користі від децентралізації та інших сучасних реформ”, — вважає Сергій Кошель, голова організації “Громадська платформа”.

ВІДКРИТІСТЬ ВЛАДИ НА МІСЦЯХ
На думку активістів “платформи”, на Луганщині проблема поінформованості громадян про напрямки та конкретні дії органів місцевого самоврядування зберігає свою актуальність. Один з чинників проблеми - недостатня взаємодія між регіональними організаціями громадянського суспільства на місцевими ЗМІ, в результаті чого, навіть ті висновки громадських експертиз, що заслуговують на довіру, залишаються невідомими, як для широкого загалу, так і для цільових груп. Для зміни ситуації, представники “Громадської платформи“ в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру розробили проект ”Моніторинг закупівель за допомогою модулю аналітики Prozorro в Кремінській, Красноріченській, Новоайдарській ОТГ Луганської області”.

ПРО PROZORRO
З 2016 року в Україні проводяться всі електронні публічні закупівлі через систему Prozorro. Використовувати Prozorro на сьогодні зобов’язані всі місцеві органи влади, комунальні підприємства і ніші організації, які використовують кошти платників податків. Повний перехід на електронну систему означає, що відтепер всі тендери, які перевищують порогові значення, повинні проводитись через Prozorro.
Державний замовник, будь-який орган влади, державне чи комунальне підприємство, повинен завантажувати в Prozorro тендерні заявки, оголошуючи таким чином закупівлю. Далі він відповідає на питання постачальників і проводить в електронній системі аукціон чи іншу процедуру, передбачену Законом «Про публічні закупівлі». Після визначення переможця, замовник зобов’язаний завантажити в систему текст договору з постачальником.
На сьогодні, завдяки інтеграції з порталом Є-Data і проектом 007, в Prozorro також можна відслідкувати ще й оплату договору, якщо вона здійснюється Державним казначейством.

МОНІТОРИНГ ЗАКУПІВЕЛЬ
В рамках проекту проведено моніторинг закупівель через систему Prozorrо в трьох цільових громадах. Досліджувались пріоритетні напрямки житлово-комунального господарства, освіти та відновлення соціальних об’єктів за 2016-2019 роки. Дослідження проводилось за вибірковими конкурсними процедурами, яких було достатньо для виявлення системних недоліків. За його результатами з'ясовано, по-перше, що представники органів влади обирали виконавців переважно за допомогою неконкуретних процедур.
Новоайдарська селищна рада за період з серпня 2018 по жовтень 2019 провела через систему Прозорро 198 закупівель, 193 з яких є неконкурентними. Найбільша кількість за CPV 45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг. Загалом за CPV 45230000-8 проведено 54 процедури на загальну суму 14 млн грн. Всі процедури проведено за участі 1 учасника за відсутності дискваліфікацій.
По-друге, виявлено загальну тенденцію до неповного формулювання предмету закупівлі з окремими випадками подрібнення сум або складання умов у тендерній документації задля уникнення конкурентної процедури.
По-третє, загальною вадою виявилось неоприлюднення обов’язкових специфікацій. Громадські експерти “платформи” розробили рекомендації загальні для всіх досліджених місцевих рад. Вони пропонують підвищити професійний рівень відповідальних осіб шляхом проходження навчання щодо правил проведення державних закупівель в системі Prozorro з врахуванням змін до законодавства, забезпечити виконання вимог ст. 2,10 ЗУ «Про публічні закупівлі», забезпечувати наявність конкуренції при здійсненні державних закупівель. А також врахувати в своїй подальшій роботі зміни в законодавстві, що запроваджені Законом № 1076 від 19 вересня 2019 року.

СПІВПРАЦЯ ГРОМАДСЬКОСТІ
Результати моніторингу оприлюднені на засіданні круглого столу “Підвищення ефективності та доброчесності закупівель на Луганщині” за участі місцевого бізнесу, представників ОДА та міських рад і громадських організацій цільових міст, та під час зустрічей з керівництвом досліджених ОТГ. Круглий стіл, проведений в рамках проекту, об'єднав тих, хто працює з прозорістю місцевих бюджетів на Луганщині, і відтепер робити бюджети прозорими буде коаліція громадських активістів.
“Ми провели в рамках проекту навчальний семінар для активістів, надали навички моніторингу бюджетів та співпраці з місцевою владою, - розповідає Сергій Кошель, - тепер представники коаліції будуть продовжувати проводити регулярний моніторинг публічних закупівель місцевою владою”.

Додатково. Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.
Представництво ПРООН в Україні Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine

#UNRPP #UNDP #EU #ПРООН #Взаємодія_Плюс

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...