Легалізація та систематизація вашої діяльності. Як відкрити ФОП в Україні?

09:35
Легалізація та систематизація вашої діяльності. Як відкрити ФОП в Україні?

до Обсерваторії прав жінок в Черкаській області завітала пані Діана

Пані Діна в квітні місяці завітала до Обсерваторії прав жінок в Черкаській області, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області»за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх»з бажанням відкрити ФОП та почати розвивати власну справу в правовому полі.

До початку повномасштабного вторгнення РФ пані Діна жила зі своєю сім’єю: чоловіком, донькою та сином в м. Харків, вела домашнє господарство та займалася розвитком своїх дітей. Після наступу російськими окупантами на м. Харків пані Діна та її сім’я понад місяць жили у бомбосховищі на заводі. Згодом наважилися та поїхали в м. Черкаси, де зареєструвалися в реєстрі внутрішньо переміщених осіб. На одній із конференцій, присвяченій темі інтеграції, адаптації та відновленню психоемоційному стану внутрішньо переміщених осіб пані Діна зрозуміла, що хоче бути корисною дітям та організовувати для них освітньо-розважальні заходи, арт-терапію та інші заходи направлені на покращення психоемоційного та ментального стану дитини.

Статус ФОП дозволяє працювати у легальному правовому полі, справно сплачувати всі податки та не боятися можливих проблем із боку державної податкової служби. За змістом ч. 2 ст. 50 Цивільного кодексу України фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб – підприємців врегульовані Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»(далі – Закон).

В розумінні ч. 4 ст. 1 Закону державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об’єднання, професійної спілки, її організації або об’єднання, політичної партії, організації роботодавців, об’єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Порядок та особливості проведення реєстраційних дій для державної реєстрації фізичної особи - підприємця визначені статтях 14, 18, 25-1 Закону. Існує два способи, як відкрити ФОП. Перший — зареєструвати свій статус через онлайн-сервіс «Дія». Другий — звернутися у будь-яке відділення Мін’юсту або ЦНАП за місцем проживання.

Щоб зареєструватись як ФОП, необхідно:

1. обрати КВЕД — класифікатор видів економічної діяльності, повний перелік яких можна подивитися на сайті Держкомстату;

2. подати до Єдиного державного реєстру (ЄДР) дві заповнені заяви — на реєстрацію ФОП та на вибір бажаної системи оподаткування;3. тримати виписку з ЄДР про реєстрацію ФОП;

4. упродовж 10 днів з моменту отримання виписки подати до ДПС України заяву на витяг з реєстру платників єдиного податку — ЄП;

5. отримати витяг із ДПС про систему оподаткування;

6. відкрити розрахунковий рахунок ФОП у банку.

Щоб відкрити ФОП онлайн, потрібно заповнити заяву на реєстрацію в Дії:

  1. обрати вид діяльності зі списку КВЕД, зазначити адресу та контактні дані;
  2. надати дані паспорту чи ID картки та індивідуальний податковий номер — ІПН;
  3. підписати заяву кваліфікованим електронним підписом — КЕП. Його можна замовити у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів, надавши реєстраційну форму, паспортні дані та код платника податків. Клієнти «ПриватБанку» можуть отримати електронний ключ безплатно у своєму особистому кабінеті.

Також окремо потрібно подати заяву на визначення системи оподаткування — спрощену чи загальну. Заява буде перевірена та автоматично надіслана до ЄДР для проведення державної реєстрації в онлайн-режимі. Виписка про відкриття ФОП надійде на електронну пошту та з'явиться в кабінеті Дія. Також згодом ви отримаєте і виписку про обрану систему оподаткування.

Якщо ви обрали загальну систему оподаткування, після подання заяви на відкриття ФОП, зареєструйте Книгу обліку доходів у податковій службі. У разі вибору спрощеної системи цього робити не потрібно. Підприємці-«спрощенці» можуть вести фінансовий облік у довільній формі.

Пані Діна вибрала шлях подати документи для реєстрації ФОП офлайн через відділення ЦНАПу.

Юристом Обсерваторії прав жінок було надано пані Діні покроковий супровід в реєстрації ФОП. У середині травня жінка завітала до офісу ГО «Спілка захисту громадянських свобод» та запросила представників офісу на організований нею захід, який відбудеться 01 червня2023 року та присвячений Міжнародному дню захисту дітей.

Програма USAID «Справедливість для всіх» - USAID Justice for All Activity

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...