​Арешт банківського рахунку. Куди йти і з чого почати вирішення проблеми?

19:10
​Арешт банківського рахунку. Куди йти і з чого почати вирішення проблеми?

Пані Юлія завітала до Обсерваторії прав жінок в Черкаській області з питанням арешту банківського рахунку.

Пані Юлія, в травні завітала разом зі своєю маленькою донечкою Дариною до Обсерваторії прав жінок в Черкаській області, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області»за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».

До 24.02.2022 року сім’я Юлії проживала в м. Краматорську Донецької області. Після повномасштабного вторгнення РФ Юлія с донькою переїхала в м. Черкаси, де стала на облік внутрішньо переміщених осіб, а чоловік пішов захищати Україну. Юлія розповіла, що з 2009 року по 21 лютого2019 рік була зареєстрована як фізична особа підприємець. Після того, як 21 вересня2019 року державним реєстратором проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та внесено запис, жінка 01 квітня 2019 року отримала податкову вимогу про сплату боргу (недоїмки) у розмірі 24960,58 грн (заборгованість зі сплати єдиного внеску).

Не погоджуючись із податковою вимогою від 11 березня 2019 року, вважаючи, що права порушенні, пані Юлія звернулася до Донецького окружного адміністративного суду за захистом своїх прав. Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 18 червня2019 року визнано протиправним та скасовано вимогу Головного управління ДФС у Донецькій області від 11 березня2019р. Що було після 18 червня2019 року, на якій стадії знаходиться справа, яке прийнято остаточне рішення Юлії не відомо. У зв’язку із тим, що на рахунок жінки, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк» накладено арешт, жінка звернулася до податкової служби в м. Черкасах для з’ясування обставин, де їй повідомили, що за останньою рахується борг в розмірі 24960,58 грн Зазначене і стало підставою для звернення до офісу ГО «Спілка захисту громадянських свобод».

Статтею 55 Конституцію України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Відповідно до ст.129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Згідно приписів ст. 14 Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ) судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Аналогічне закріплено в ст.370 КАСУ, за змістом якої судове рішення, яке набрало законної сили, є обов’язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

З Єдиного державного реєстру судових рішень юристом ГО «Спілка захисту громадянських свобод» встановлено, що 18 червня2019 року Донецьким окружним адміністративним судом винесено рішення, яке набрало законної сили 03 вересня2019 року, про визнання протиправним та скасування податкової вимоги Головного управління ДФС у Донецькій області про сплату боргу (недоїмки) зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, на загальну суму 24960,58 грн від 11 березня 2019 року. На підставі встановленої інформації до ГУ ДПС у Вінницькій області (згідно Наказу ДПСУ Головне управління у Донецькій області закріплене за ГУ ДПС у Вінницькій області) юристом ГО «Спілка захисту громадянських свобод» було підготовлено та направлено запит по наявній, станом на день запиту, за пані Юлією заборгованості зі сплати ЄСВ. Крім того, до запиту було додано рішення суду від 18 червня 2019 року, яке набрало законної сили 03 вересня2019 року та прохання відізвати (закрити) виконавче провадження з підстав скасування судом податкової вимоги від 11 березня2019 року.

Відповідно до п.5 ч. 1 ст.39 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження підлягає закінченню у разі: скасування або визнання нечинним рішення, на підставі якого виданий виконавчий документ, або визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню.

У зв’язку із здійсненими заходами юристом Обсерваторії прав жінок виконавче провадження, відкрите ще в 2019 році, відносно пані Юлії було закінчене, а отже відомості про боржника (пані Юлію) були виключені з Єдиного реєстру боржників та банківський рахунок розблокований.

Програма USAID «Справедливість для всіх» - USAID Justice for All Activity

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...