Юрист допоміг із оформленням договору дарування частини квартири

21:30
Юрист допоміг із оформленням договору дарування частини квартири

Пані Юлія, 62 року з м. Краматорська Донецької області наприкінці червня завітала до Обсерваторії прав жінок, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод».

Обсерваторія діє в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх» саме з таким питанням.

Жінка володіє однією четвертою частки квартири, розташованої в Краматорську. Ще по ¼ частки зазначеної квартири належать старшому синові, молодшому синові та колишньому чоловікові кожному.

З початком повномасштабного вторгнення відносини в сім’ї зіпсувалися (молодший син та батько перестали спілкуватися зі старшим сином). На фоні постійного стресу здоров’я жінки значно погіршилося, і вона стала хвилюватися за свого старшого сина. «Я не знаю, коли настане останній день мого життя… Дуже хвилююся за свого старшого сина, що він залишиться без нічого…», ділиться своїм болем пані Юлія та плаче від розпачу.

Через всі події, які наразі відбуваються в житті жінки, пані Юлія вирішила подарувати, належну їй на праві спільної часткової власності частку квартири.

Згідно із статтею 317 Цивільним кодексом (ЦК) України, власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Статтею 361 ЦК закріплено право співвласника самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності.

Орієнтовний перелік документів, який необхідно надати нотаріусу для вчинення нотаріальних дій:

  1. паспорти та ідентифікаційні коди обох сторін договору;
  2. оригінал правовстановлюючого документа на нерухоме майно;
  3. довідка про осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
  4. технічний паспорт на житлове приміщення;
  5. документи, що засвідчують родинні стосунки між особами першого та другого ступеня споріднення.

На офіційному сайті Міністерства юстиції України було встановлено перелік нотаріусів від 22.06.2023 р., яким в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна (Наказ Міністерства юстиції України від 22.06.2023 № 2310/5 "Про внесення змін до переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна").

В даному випадку, цікавив нотаріус, який вчиняє нотаріальні дії щодо нерухомості в м.Краматорську.

Зв’язавшись з нотаріусом, представник ГО «Спілка захисту громадянських свобод», з метою безпеки пані Юлії та оперативного вирішення питання щодо оформлення договору дарування частки квартири, надіслав через месенджер усі необхідні документи нотаріусу для їх перевірки. Після підтвердження їх відповідності, юристом ГО «Спілка захисту громадянських свобод» разом із пані Юлією на офіційному сайті Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради було замовлено довідку про зареєстрованих осіб в квартирі, частка в якій є предметом відчуження. Зазначена довідка надійшла на офіційні адреси нотаріуса (який вчинить нотаріальні дії щодо цінного майна) та пані Юлії.

Наступного дня, після отримання довідки жінка, разом із старшим сином, виїхали до Краматорську для оформлення договору дарування частини квартири.

Завдяки системному підходу юриста ГО «Спілка захисту громадянських свобод» до вирішення питання, пані Юлія з сином за два дні повернулися в Черкаси з Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, згідно якого старший син набув у власність на частку квартири.

Програма USAID «Справедливість для всіх» - USAID Justice for All Activity

Оцініть новину

+1
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...