Владнання питання про відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку

16:30
Владнання питання про відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку

У грудні 2023 року до Обсерваторії прав жінок, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» звернулись 32 річна Людмила.

Вона у червні 2023 року звернулась до сільської ради Золотоніського району Черкаської області із заявою про відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та передачу у власність земельної ділянки, оскільки їхнє подружжя маючи 3х дітей потребувало покращення житлових умов. Проте до моменту звернення інформації про розгляд заяви отримано не було.

Ознайомившись з документами пані Людмили юристом Обсерваторії було встановлено наявність порушення права заявниці, оскільки згідно частини сьомої статті 118 Земельного кодексу України відповідний орган місцевого самоврядування або орган виконавчої влади розглядає заяву і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку, чого зроблено не було.

Юристом Обсерваторії було підготовлено скаргу на бездіяльність посадових осіб Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області до представника уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Черкаській області, адже відповідно до статті 101 Конституції України парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Завдяки кваліфікованій роботі юриста ГО «Спілка захисту громадянських свобод» питання пані Людмили було позитивно вирішено на позачерговій сесії Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області у грудні 2023 року.

Програма USAID «Справедливість для всіх» - USAID Justice for All Activity

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...