Відновлення правосуддя: юрист ГО «Спілка захисту громадянських свобод» успішно вирішив питання пенсії для пані Ірини

17:35
Відновлення правосуддя: юрист ГО «Спілка захисту громадянських свобод» успішно вирішив питання пенсії для пані Ірини

У грудні 2023 року до Обсерваторії прав жінок, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» звернулась 52 річна Ірина.

Вона отримала рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області про відмову у призначенні пенсії за віком, як матері інваліда з дитинства з підстави, що нею не дотримані вимоги п. 3 ч. 1 ст. 115 Закону № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», а саме не надано доказів виховання дитини до шестирічного віку, а тому відсутні правові підстави для призначення позивачці пенсії достроково.

Ознайомившись з документами пані Ірини юристом ГО «Спілка захисту громадянських свобод» було встановлено, що вона має загальний страховий стаж - 24 роки 2 місяці 14 днів, що не заперечується Управлінням. Факт народження дитини встановлено відповідно до свідоцтва про народження. Згідно з посвідченням дитина 2004 року народження має статус "дитини-інваліда до 18 років", законним представником є пані Ірина.

Юрист Обсерваторії пояснив Ірині, що при призначенні пенсій жінкам, які народили п`ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, матерям осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, а також, у разі відсутності матері або за її згодою, чоловікам, які здійснювали виховання п`ятьох або більше дітей чи дитини з інвалідністю, факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку - на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини. У разі смерті дитини подається свідоцтво про смерть (п. 2.17 Порядку № 22-1).

Згідно із ч. 1 ст. 45 Закону № 1058-IV пенсія призначається з дня звернення за пенсією, крім таких випадків, коли пенсія призначається з більш раннього строку. Документи про призначення (перерахунок) пенсії розглядає територіальний орган Пенсійного фонду та не пізніше 10 днів з дня їх надходження приймає рішення про призначення (перерахунок) або про відмову в призначенні (перерахунку) пенсії (ч. 5 ст. 45 Закону № 1058-IV).

Юристом Обсерваторії надіслано звернення до Управління з метою поновлення законних прав пані Ірини. Завдяки кваліфікованій роботі юриста ГО «Спілка захисту громадянських свобод» питання пані Ірини за наявною інформацією вирішено шляхом призначення пенсії за віком, як матері інваліда з дитинства.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...