Правовий супровід поділу майна при розлученні між членами подружжя

12:15
Правовий супровід поділу майна при розлученні між членами подружжя

До громадського центру правосуддя, який працює за ініціативи ГО «Центр громадської активності «СІТІ ХАБ» звернулась Олександра Вадимівна, яку цікавило питання щодо встановленого законодавством порядку дій та поділу майна при розлученні з чоловіком у судовому порядку .

Пані Олександрі було надано допомогу та роз'яснено, що статтею 69 Сімейного кодексу Українизакріплено право чоловіка та дружини на поділ майна, яке належить їм на праві спільної сумісної власності, і такий поділ можливо здійснити без розірвання шлюбу. Поділ може здійснюватись за взаємною згодою шляхом укладення договору про поділ майна подружжя або в судовому порядку.

Власність у сім’ї може бути спільною сумісною власністю подружжя та особистою приватною власністю кожного з подружжя. Спільна сумісна власність подружжя – майно, яке набуте подружжям за час шлюбу (або під час спільного проживання однією сім’єю), крім речей індивідуального користування. Частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними, шлюбним договором або не збільшено судом.

Відповідно до статті 57 Сімейного кодексу України, не підлягає поділу майно, що є особистою приватною власністю дружини чи чоловіка.

До такого майна належить:

  • майно набуте дружиною чи чоловіком до шлюбу;
  • майно, набуте за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
  • майно, набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали чоловіку чи дружині особисто;
  • житло, набуте чоловіком чи дружиною за час шлюбу внаслідок його приватизації в порядку передбаченому законом;
  • земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок приватизації або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України;
  • речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;
  • премії та нагороди, одержані за особисті заслуги;
  • кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка належала дружині чи чоловіку, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди;
  • страхові суми, одержані за обов’язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, які були особистою приватною власністю дружини чи чоловіка.
  • У зв’язку з викладеним вище, у разі придбання майна хоча й у період шлюбу, але за особисті кошти одного з подружжя, це майно не може вважатися об’єктом спільної сумісної власності подружжя, а є особистою приватною власністю того з подружжя, за особисті кошти якого воно придбане.

    Юрист ценру допоміг Олександрі Вадимівні підготувати документи та написати заяву до суду, надавши алгоритм дій та шляхи вирішення можливих проблем, у ході судової справи Олександра неодноразово зверталась за допомогою до юристу центру. Згодом Олександра повідомила, за питання вирішено, й майно поділено справедливо.

    Оцініть новину

    Немає коментарів. Ваш буде першим!
    Завантаження...