Правова допомога у вирішенні справи щодо поділу спадщини в судовому порядку

20:30
Правова допомога у вирішенні справи щодо поділу спадщини в судовому порядку

До громадського центру правосуддя, який працює за ініціативи ГО «Центр громадської активності «СІТІ ХАБ» звернулась пані Вероніка Дмитрівна, яка потребувала допомоги у питанні поділу батьківського майна.

Вероніці Дмитрівні надано консультативну допомогу та роз'яснено, що Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців після смерті спадкодавця він не заявив про відмову від неї.

Якщо декілька спадкоємців приймають спадщину, то така спадщина підлягає поділу.

Відповідно до статті 1267 ЦК України частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. Спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них. Відповідно до статті 1278 ЦК України частки кожного спадкоємця у спадщині за заповітом є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними.

Кожен із спадкоємців має право на виділ його частки в натурі. Спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

Якщо спадкоємці дійшли згоди про поділ спадщини, вони мають право укласти відповідний договір. Предметом договору є спадкове майно. До нього входять всі речі, права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті. Щодо форми, то такий договір має бути укладено письмово і нотаріально посвідчено.

У випадку якщо спадкоємці не згодні в добровільному порядку вирішити питання про поділ спадщини, то таке питання може бути вирішене в судовому порядку. Вероніка Дмитрівна, повідомила, що у неї саме така ситуація, тому юрист центру правосуддя допоміг Вероніці підготувати відповідні документи та звернутись до суду.

Згодом Вероніка Дмитрівна повідомила, що суд виніс рішення, яке повністю її задовільнило, вона дуже вдячна юристу центру за роз’яснення та допомогу. 

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...