Допомога у оформленні статусу «Дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів»

16:15
Допомога у оформленні статусу «Дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів»

До громадського центру правосуддя, який працює за ініціативи ГО «Центр громадської активності «СІТІ ХАБ» звернувся пан Давид Валентинович, якого цікавило питання оформлення статусу «Дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів».

Пан Давид розповів про те, що в мережі інтернет побачив інформацію відповідно якої, діти на території України можуть отримати статус «дитина війни» внаслідок вторгнення російської федерації. а він батько 2-х дітей, яким 9 років та 12 років.

Давиду Валентиновичу надано допомогу та роз'яснено, що чинне законодавство України визначає цей статус як "дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів". Відповідний порядок надання такого статусу регулюється постановою Кабміну № 268 від 5 квітня 2017 року. Відносно недавно в цей документ внесли зміни, щоб вирішити проблему надання статусу дітям, які постраждали з початку повномасштабного вторгнення.

На отримання відповідного статусу може претендувати дитина, яка на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії російської федерації не досягла повноліття. Відповідний статус надається через низку обставин:

  • отримання поранення, контузії, каліцтва;
  • фізичне, сексуальне насильство;
  • викрадення або незаконного вивезення за межі України;
  • залучення до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;
  • незаконного утримання, у тому числі в полоні;
  • психологічне насильство.

Крім цього, наслідками воєнних дій і збройних конфліктів для дитини можуть бути одна, кілька або всі обставини. Для оформлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, потрібно звернутися в органи опіки та піклування за зареєстрованим місцем проживання чи перебування дитини як ВПО.

Юрист допоміг Давиду Валентиновичу написати заяву до органів опіки, та засвідчили необхідні документи:

-свідоцтва про народження дитини або іншого документа, що посвідчує особу дитини;

-документа, що посвідчує особу заявника;

-документа, що підтверджує повноваження законного представника дитини (у разі коли дитина постійно проживає/перебуває у закладі охорони здоров’я, закладі освіти або іншому дитячому закладі, – документа, що підтверджує факт перебування дитини в такому закладі) або родинні стосунки між дитиною та заявником;

-довідки про взяття дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи (у разі наявності);

-паспорта громадянина України, виготовленого у формі книжечки (у разі наявності);

-паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон у формі е-паспорта або е-паспорта для виїзду за кордон (у разі наявності);

-витягу з реєстру територіальної громади (у разі наявності).

Протягом 30-ти календарних днів з дати реєстрації заяви орган опіки та піклування надав статус «Дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів» усім діткам Давида Валентиновича. Нині чинним законодавством не передбачено ніяких виплат та пільг для таких дітей, окрім безоплатного харчування в закладах освіти.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...