Здійснено юридичний супровід процесу дарування нерухомого майна

16:30
Здійснено юридичний супровід процесу дарування нерухомого майна

До громадського центру правосуддя, який працює за ініціативи ГО «Центр громадської активності «СІТІ ХАБ» звернувся Володимир, який має намір подарувати 1\2 частину належного йому на правах власності своїй повнолітній онуці.

Володимир звернувся до центру, щоб дізнатися порядок та особливості вчинення правочину, пов'язаного з даруванням нерухомості.

«Зараз я не дуже розумію як мені можна подарувати онуці ½ частину будинку. І які документи потрібні.»

Володимиру за його зверненням надано консультативну допомогу та роз'яснено, що форма договору дарування нерухомого майна відповідно до ст. 182 ЦК України укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Відповідно до статті 182 Цивільного кодексу України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній ст. 55 Закону України “Про нотаріат”посвідчення договорів про відчуження квартири, будинку та іншого нерухомого майна провадиться за місцезнаходженням вказаного майна.

При нотаріальному посвідченні договорів про відчуження квартири, а також іншого нерухомого майна, що підлягає реєстрації, нотаріус буде вимагати подання документів, які підтверджують право власності на це майно, та, у передбачених законодавством випадках, документів, що підтверджують державну реєстрацію прав на це майно в осіб, які його відчужують. При посвідченні договору дарування нотаріус встановить особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії, та визначається обсяг їх цивільної дієздатності. Володимиру були перелічені документи необхідні для здійснення правочину:

1. Паспорт та ідентифікаційний номер.
2. Свідоцтво про шлюб. - якщо житло набувалось у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на дарування даної нерухомості;
3. Правовстановлюючі документи.
4. Технічний паспорт на житло.
5. Експертна оцінка нерухомості.
6. Довідка про склад сім᾽ї.
7. Довідка про відсутність заборгованості по оплаті комунальних послуг.
8. Свідоцтво про народження дітей та дозвіл від опікунських органів на продаж (якщо діти мають частку в житлі або там зареєстровані).

Також Володимиру надано контактну інформацію нотаріусів, які працюють на території громади.Володимиром досягнуте розуміння порядку здійснення правочину, пов'язаного з даруванням нерухомого майна.

«Після консультації тепер я знаю як мені діяти надалі. Та що потрібно зробити і до кого звернутися, дякую за допомогу», - Володимир.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...