Юридична консультація з питання витребування боргових зобов'язань

18:46
Юридична консультація з питання витребування боргових зобов'язань

До громадського центру правосуддя, який працює за ініціативи ГО «Центр громадської активності «СІТІ ХАБ» звернулася Лариса, 1963 року народження, особа, яка оформлює документи для виходу на пенсію.

Ларисуцікавило питання стосовно законності вимоги пенсійного фонду щодо підтвердження трудового стажу згідно наявних записів у трудовій книжці її роботи в дитячому садку в період з 1983 по 1988 роки: «Я не розумію чому маю підтверджувати їм свій стаж коли у них усе має бути.»

Ларисі надано консультативну допомогу та роз'яснено, що відповідно до статті 24 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” страховий стаж це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. При цьому до страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року, тобто ті періоди трудової діяльності до 1 січня 2004 року, як це передбачено нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення» та законодавством СРСР. До 1.01.2004 стаж зараховується на підставі записів у трудовій книжці. Також роз'яснено, що відповідно до п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» основним документом, що підтверджує стаж роботи за період до впровадження персоніфікованого обліку у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, є трудова книжка. У тих випадках, коли в трудовій книжці містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Тому Ларисі рекомендовано направити офіційне звернення до Пенсійного фонду для надання роз'яснень (письмової відповіді) щодо підстав такої вимоги для здійснення подальших дій (збору необхідних документів) на зарахування трудового стажу відповідно до вимог законодавства. А також була надана інформація що до місцезнахоьження найближчого відділення пенсійного фонду.

За результатами роботи Ларисою досягнуте розуміння щодо порядку підтвердження наявного стажу роботи, разом з юристом написано відповідну заяву до Пенсійного фонду з вимогою надати роз’яснення. 

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...