Юридична консультація що до витребування боргових зобов'язань

19:55
Юридична консультація що до витребування боргових зобов'язань

До громадського центру правосуддя, який працює за ініціативи ГО «Центр громадської активності «СІТІ ХАБ» звернулася Амарова Хано, 1955 року народження, в якої в 2017 році надала під розписку в борг кошти у розмірі 73 тис. грн. з зазначенням в розписці переданої суми, але без строків повернення та укладання договору позики. 

Хано при зверненні до центру цікавило питання повернення коштів, наданих в борг. Хано надано консультативну допомогу, доведені норми ч. 2 ст. 1047 Цивільного кодексу України та роз'яснено, що розписка сама по собі не є договором позики (вона лише засвідчує безпосередньо факт отримання боржником від кредитора грошових коштів у певному розмірі), а є лише підтвердженням такого договору, який мав би бути укладеним між сторонами. Хано доведено, що в разі відсутності згоди повернути кошти позичальником добровільно, єдиний спосіб захистити свої права – звернутися з позовом до суду про захист свого цивільного інтересу. Також роз'яснено, що відповідно до статті 256 Цивільного кодексу України позовна давність - це строк, у межах якого Хано може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальний строк позовної давності становить три роки (ст.257 ЦКУ). Строк, визначений ст. 257, продовжується на строк дії в Україні воєнного, надзвичайного стану відповідно до п. 19 розд. «Прикінцеві та перехідні положення» ЦКУ, враховуючи зміни, внесені Законом України 15 березня 2022 року № № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану». До вирішення питання був залучений керівник “Служби у справах дітей Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області”.

Хано було досягнуте розуміння порядку захисту свого цивільного інтересу та надано у роздрукованому варіанті матеріали законодавчих актів, за якими було проведено консультування. Наразі Хано ще не вирішила чи буде вона звертатися до суду, але була дуже вдячна за пояснення процесу повернення коштів. 

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...