Юрист допоміг швидко та без перешкод розірвати шлюб

15:05
Юрист допоміг швидко та без перешкод розірвати шлюб

Війна стала лакмусовим папірцем для тисяч українських пар. Хтось вирішив створити сім’ю попри складні часи, а хтось навпаки — закінчив стосунки.

А є і такі, які встигли створити сім’ю під час війни та вже за рік її існування бажають якнайшвидше припинити шлюб. Саме з таким бажанням зателефонувала до Обсерваторії прав жінок, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» пані Альона. Обсерваторія діє в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».

Альоні 36 років, проживає в містечку Кіровоградської області, мріяла, як і кожна жінка, створити свою cім’ю. Зустріла молодого хлопця, закохалася та у серпні 2022 рокуроку одружилися. Але вже через декілька місяців після одруження пані Альона зрозуміла, що помилилася з обранням партнера для спільного сімейного життя.

Юрист Обсерваторії пояснив жінці, що у відповідності до ч. 3 ст. 105 Сімйного кодексуУкраїни (СК) шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 110 цього кодексу. Згідно ч. 1 ст. 110 СК, позов про розірвання шлюбу може бути пред'явлений одним із подружжя. За змістом ч. 2 ст. 114 СК у разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

Юристом Обсерваторії «Спілка захисту громадянських свобод» було підготовлено до Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області позовну заяву про розірвання шлюбу та відновлення пані Альоні дошлюбного прізвища, яку юристом було направлено жінці на електронну адресу. Під супроводом представника Обсерваторії вона підготувала два екземпляра копій належним чином завірених документів, а саме: паспорту з доказами місця проживання свої та чоловіка та реєстраційного номеру облікової картки платника податків, свідоцтва про одруження та оригінал для суду; сплатила судовий збір в розмірі, а також роздрукувала, надіслану юристом позовну заяву в трьох примірниках (для суду, відповідачу (чоловікові) та позивачу (для себе). Два екземпляри позовної заяви та копій документів пані Альона подала до суду. На примірнику позовної заяви, який залишився у жінки, в канцелярії суду поставили відмітку про отримання позову та доданих до нього документів.

У серпня 2023 року позовну заяву пані Альона особисто подала до канцелярії Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області. Відповідно до списку автоматично розподілених судових справ, позовна заява пані Альони буде розглянута суддею Ольгою Цесельською у справі №396/1414/23.

Завдяки кваліфікованій роботі юриста Обсерваторії прав жінок пані Альона зробила крок вперед в своє щасливе майбутнє.

Програма USAID «Справедливість для всіх» - USAID Justice for All Activity

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...