​Завдяки системній та плідній праці юриста вийшло оформити щомісячну допомогу на проживання сина

19:30
​Завдяки системній та плідній праці юриста вийшло оформити щомісячну допомогу на проживання сина

Повномасштабна війна Російської Федерації проти України спричинила колосальне зростання кількості внутрішньо переміщених осіб.

Мільйони людей в Україні покинули свої домівки через війну. Частина з них переїхали в межах країни, а частина — виїхали за кордон.

До Обсерваторії прав жінок, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» звернулись молода жінка зі своїм чоловіком. Обсерваторія діє в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».

Ці люди виїхали з окупованого Херсона та перемістилися в Черкаси, де у квітні 2022 року стали на облік внутрішньо переміщених осіб. Отримавши довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, чоловік та жінка стали щомісяця отримувати від держави 2000,00 грн. допомоги на проживання. У січні 2023 року жінка народила сина Романа, якого Департамент соціальної політики Черкаської міської ради (далі – Департамент) взяв також на облік внутрішньо переміщених осіб.

Після включення сина до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, пані Любов звернулася і заявою до Департаменту про надання допомоги на проживання дитині в розмірі 3000,00 грн. Цеправо визначено Порядком надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332.

Листом від 23.03.2023 року Департаментом у виплаті допомоги синові пані Люби було відмовлено з наступних причин, далі мовою оригіналу: «… Вам відмовлено в призначенні допомоги на сина Романа (ПІБ), відповідно до абзацу восьмого пункту 3 Порядку,оскільки Роман (ПІБ). не переміщувався з тимчасово окупованої російською федерацією території України, та території, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією». Зазначена відмова Департаменту стала підставою звернення пані Любові на початку квітня 2023 року до ГО «Спілка захисту громадянських свобод».

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 4 Закону Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб № 1706-VII факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону. Підставою для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є проживання на території, де виникли обставини, зазначені в статті 1 цього Закону, на момент їх виникнення.

У той же час, Департаментом взято Романа на облік внутрішньо переміщених осіб, що підтверджується відповідною довідкою в. Це в свою чергу спростовує позицію Департаменту щодо факту не переміщення Романа з території. Факт взяття на облік внутрішньо переміщеної особи Романа Департаментом не заперечувався.

Юристом Обсерваторії прав жінок до Департаменту були направлені письмові запити, відповіді на які були ідентичні першому листу-відмові. Потім були направлені скарги на неправомірні дії Департаменту до Департаменту управління соціального захисту населення Черкаської ОДА, Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Черкаській області та до Міністерства соціальної політики України. Відповіді на скарги були аналогічні першому листу-відповіді, окрім відповіді на скаргу направленої Міністерству соціальної політики України.

Так, Міністерство соціальної політики України посилаючись на ч. 3 ст. 7 Закону України «Про звернення громадян» зазначило, що скаргу пані Любові буде розглянуто Національною соціальною сервісною службою України (Нацсоцслужба).

26.05.2023 року на адресу Любові від Нацсоцслужби надійшла відповідь на скаргу (копія якої направлена також до Департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА) з наступним змістом: «…Оскільки Роман (ПІБ) (28.01.2023 р.н.) народжений у внутрішньо переміщеної особи, його було взято на облік та видано довідку внутрішньо переміщеної особи. Відповідно до Порядку (332), допомога надається на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до бази даних, з місяця звернення. Враховуючи зазначене, Нацсоцслужба звертається з проханням розглянути питання призначення Роману (ПІБ) допомоги. Про результати розгляду просимо повідомити заявницю та Нацсоцлужбу». Отже, все вище зазначене свідчило про перевищення Департаментом своїх повноважень та порушення чинного законодавства України, що в свою чергу призвело до порушення прав малолітньої дитини на отримання допомоги.

Завдяки системній та плідній праці юриста Обсерваторії права пані Любові на отримання щомісяця допомоги на проживання в розмірі 3000,00 грн. на свого сина Романа були визнані. Кошти починаючи з лютого 2023 року нараховані та сплачені. Починаючи з серпня 2023 року жінка щомісяця буде отримувати за програмою єПідтримка 5000,00 грн. (на себе та на сина) допомоги (раніше отримувала лише 2000,00 грн.)!.

«Це був мій перший досвід звертатися до суду за захистом своїх прав», - говорить вдячна та щаслива жінка.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...