Як орендарю повернути залогову суму коштів?

18:45
Як орендарю повернути залогову суму коштів?

Внаслідок вторгнення з боку РФ, яке почалося у лютому 2022 року, десяткам мільйонів українців довелося втікати від бойових дій.

У зв'язку із чим попит на житло та вартість оренди житла значно зросли. Орендна плата швидко вичерпує заощадження внутрішньо переміщених осіб і майбутнє родин невизначене. Тож одним із найбільш актуальних питань сьогодні, яке постає у внутрішньо переміщеної особи, де, як і за що жити далі. Одні продовжують жити в орендованому житлі, інші – ризикуючи своїм життям, повертаються додому.

Прийнявши рішення повернутися додому на Харківщину, пані Зінаїда попередила орендодавця про намір розірвати договір оренди квартири у приватної особи з серпня 2023 року. В свою чергу, орендодавець зауважила, що не поверне кошти в розмірі 8000,00 грн., які сплачені, як страхова сума. Такі дії орендодавця стали причиною звернення жінки до Обсерваторії прав жінок, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод». Обсерваторія діє в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».

Ознайомившись з умовами договору, було встановлено, по-перше, що останній укладено між фізичними особами, а по-друге - відсутність прописаного в договорі порядку та умов повернення, внесеного орендарем, страхового платежу, по-третє - відсутність акту приймання-передачі квартири у найм, що і не є обов’язковою, але бажаною умовою..

Статтею 785 Цивільного кодексу України встановлені обов’язки наймача. Так, у разі припинення договору найму, наймач зобов’язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі. Якщо наймач не виконує обов’язку щодо повернення речі, наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за найм речі за час прострочення.

Юрист Обсерваторії з урахуванням умов договору та керуючись вищезазначеними нормами законодавства України підготував акт приймання-передачі (повернення) квартири, який, серед іншого містив інформацію щодо опис стану житла (вікна, двері, стіни), меблів, техніки, тощо. Враховуючи, що стан квартири з її наповненням відповідали опису стану квартири, зазначеного в укладеному між сторонами договорі, при поверненні житла, у орендодавця були відсутні правові підстави для не повернення страхового платежу, який було внесено орендарем, як гарантійний платіж, що і було зафіксовано в акті приймання-передачі житла.

Тож, пані Зінаїда, на зустрічі з орендодавцем при поверненні у серпні 2023 року квартири, повідомила останньому про те, що консультувалася з юристом ГО «Спілка захисту громадянських свобод», який підготував два автентичні екземпляри акту приймання-передачі житла, який серед іншого містить положення про повернення коштів в розмірі 8000,00 грн., які були сплачені як страховий платіж (гарантійний платіж).

Після залучення юриста Обсерваторії до вирішення питання щодо повернення житла, акт приймання-передачі (повернення житла) орендарем та орендодавцем були підписані без зауваження.

А це значить, що пані Зінаїда отримала свої кошти в розмірі 8000,00 грн., які жінкою були сплачені, як страховий платіж, при укладені в серпні 2022 року договору оренди квартири у приватної особи.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...