Вирішення проблеми відсутності відомостей про речові права в Державному реєстрі речових прав для участі в програмі «єВідновлення»

19:18
Вирішення проблеми відсутності відомостей про речові права в Державному реєстрі речових прав для участі в програмі «єВідновлення»

У листопаді 2023 року до Обсерваторії прав жінок, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод», завітала пані Зоя, у якої був запит щодо подання заяви в мобільному застосунку «Дія» на виплату допомоги на ремонт житла, яке постраждало через військове вторгнення рф.

Обсерваторія діє в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».

Жінка самостійно подала повідомлення про пошкоджене майно, в той же час подати заяву на отримання грошової допомоги у пані Зої не вийшло. Наявність запису про право власності в Державному реєстрі речових прав (ДРП) є обов'язковою умовою для подання заяви на отримання допомоги в рамках програми «єВідновлення». Після ознайомлення із документами на право власності, юрист ГО «Спілка захисту громадянських свобод» встановив, що свідоцтво про право власності на житло пані Зої було видано 1994 року. Тобто право власності на нерухомість зареєстроване до 2013 року в старому Реєстрі прав власності на нерухоме майно і, відповідно, держава визнає право власності на таке майно, але така інформація не відображається в ДРП, тому і не підтягується у застосунок «Дія». Тож постало питання звернутися до державного реєстратора, який перенесе дані відносно права власності на житло в ДРП.

До ЦНАПу в Черкасах пані Зоя подала заяву про проведення реєстраційних дій, які полягали у перенесені інформації відносно права власності із старого реєстру в ДРП. До заяви були подані оригінали свідоцтва про право власності та технічного паспорту, копії довідки з БТІ, паспорту і РНОКПП.

За результатом розгляду документів, поданих пані Зоєю, державний реєстратор, на підставі прийнятого ним рішення про державну реєстрацію прав, здійснив внесення відомостей про речові права до Державного реєстру прав та напочатку січня 2023 року жінка отримала витяг з Державного реєстру речових прав. Тож завдяки кваліфікованій роботі юриста Обсерваторії прав жінок відомості щодо майна пані Зої внесені в ДРП, а також подана заява на компенсацію за пошкоджене майно.

Програма USAID «Справедливість для всіх» - USAID Justice for All Activity

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...