Створення та підписання електронних документів стало легким процесом

13:15
Створення та підписання електронних документів стало легким процесом

До Обсерваторії прав жінок, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» на початку грудня 2023 року завітала пані Катерина, яка просила допомогти їй створити електронний цифровий підпис (ЕЦП) та роз’яснити як це працює.

Обсерваторія діє в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».

ЕЦП за правовим статусом прирівняний до власноручного підпису або печатки. За допомогою послуг ЕЦП можна підписувати електронні документи, користуватися електронними послугами, реєструватися на державних порталах тощо. Документи, підписані за допомогою ЕЦП, мають таку саму юридичну силу, як і звичайні.

Однією з додаткових можливостей при роботі з ЕЦП є послуга фіксації точного часу підписання документа. Це дозволяє точно ідентифікувати момент накладання підпису, причому змінити його значення згодом, навіть особою, яка наклала підпис, неможливо. Можливе лише повторне підписання з фіксацією нового часу. Електронний підпис може зберігатися у вигляді MobileID, підпису на ID-картці, підпису на «токені» чи захищеному носії інформації.

ЕЦП для пані Катерини було створено через мобільний застосунок «Дія» спеціалістами Обсерваторії. Алгоритм для цього наступний - у мобільному застосунку «Дія» необхідно перейти в меню «Дія.Підпис», потім натиснули «активувати Дія.Підпис», після чого підтвердити особу через перевірку за фото і завершити створенням п’ятизначного коду, який особа має придумати сама. Після створення «Дія.Підпису» пані Катерина спробувала підписати документи в присутності представника ГО «Спілка захисту громадянських свобод» наступним чином: вона натиснула «підписати», підтвердила свою особу через перевірку за фото, ввела ПІН-код, який вона обрала для «Дія. Підпису» і таким чином підписала документ.

Після залучення юриста Обсерваторії прав жінок до вирішення питання, пані Катерини отримала електронний підпис та зрозуміла як зручно, швидко та легко підписувати електронні документи за допомогою ЕЦП.

Програма USAID «Справедливість для всіх» - USAID Justice for All Activity

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...