Поновлення втраченого свідоцтва про шлюб: правова консультація та допомога юриста

11:20
Поновлення втраченого свідоцтва про шлюб: правова консультація та допомога юриста

До Широківського громадського центру правосуддя, який працює за ініціативи ГО «Центр громадської активності «СІТІ ХАБ», звернулась Анжела Володимирівна з питанням щодо поновлення втраченого свідоцтва про шлюб.

Юрист центру допоміг пані Анжелі здійснити всі необхідні кроки для поновлення свідоцтва, надаючи консультації та супроводжуючи її протягом усього процесу.

Пані Анжеліці було роз'яснено, що підставою для прийняття заяви про поновлення актового запису цивільного стану є витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про відсутність актового запису. Якщо метричні книги або книги державної реєстрації актів цивільного стану передані на зберігання до державної архівної установи, підставою для прийняття заяви є архівна довідка про його відсутність, видана державним архівом.

З урахуванням тимчасової окупації території України, існують випадки, коли громадяни не мають можливості повторно отримати документи для підтвердження фактів народження, реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені та смерті через відсутність доступу до паперових носіїв актових записів або відсутність відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

В таких випадках законодавством України, зокрема Законом №2398-VI та Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, передбачено поновлення актових записів цивільного стану. Юрист допоміг пані Анжеліці:

-Підготувати заяву про поновлення втраченого актового запису цивільного стану за встановленою формою.

-Звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання з необхідними документами, включаючи паспорт або паспортний документ.

-Отримати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян або архівну довідку від державного архіву.

Завдяки допомозі юриста, пані Анжеліці вдалося поновити втрачене свідоцтво про шлюб.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...