Підсумки дня виборів на Луганщині: виявлені порушення

11:40
Підсумки дня виборів на Луганщині: виявлені порушення

Чергові вибори Президента України 31 березня 2019 року відбулись у конкурентних умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів, а випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними. 

Протягом усього виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ виявляли факти недотримання виборчого законодавства, які необхідно ще ефективно і політично неупереджено розслідувати. Але, як засвідчують попередні висновки спостереження ОПОРИ, виборчий процес та його результати відображають реальний розподіл електоральних позицій громадян України.

У день голосування та під час підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях порушення законодавства не мали масового характеру, які би були здатні суттєво вплинути на кінцеві результати волевиявлення громадян як на території України загалом, так і в Луганській області зокрема.

Громадянська мережа ОПОРА відзначає наявність суттєвих проблем у гарантуванні прозорості фінансування агітаційних кампаній кандидатів на пост Президента України. Виготовлення та розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних, фінансування громадських організацій у виборчих інтересах без належного контролю з боку держави, домінування учасників виборів у окремих сегментах медіа, реалізація анонімних негативних кампаній проти конкурентів, маніпулювання квотами “технічними кандидатами” повинні спонукати державу шукати нові інструменти для повноцінного моніторингу джерел фінансування виборчих кампаній.

В Луганській області представники ОПОРИ зафіксували ряд порушень чинного законодавства, таких, як нестача бюлетенів (у Лисичанську на дільниці № 440954 ТВО № 107 та у смт. Марковка на дільниці № 440218 ТВО № 114.) , запізнення відкриття дільниці № 440067 113 округу відкрилася із незначним запізненням у 15 хвилин. , а також включення до складу ДВК людини із непогашеною судимістю (106 виборчому окрузі на дільниці № 440393).

В Сєвєродонецьку Луганської області у під’їзді житлового будинку спостерігачем ОПОРИ виявлено агітаційну продукцію чинного Президента України Петра Порошенка, а також буклети Сергія Тарути, де він підтримує Ю. Тимошенко.

У місті Лисичанськ Луганської області спостерігачі ОПОРИ у під’їздах житлових будинків знайшли друковану продукцію із зазначенням прізвищ та імен кандидатів у Президенти (Петра Порошенка, Юрія Деревянко та Сергія Тарути).

На ОВК № 106 на виборчій дільниці № 441191 по вулиці Гагаріна, 90 виборець зробив фотографію із бюлетенем для голосування. На місце інциденту була викликана поліція, яка тимчасово затримала людину до з’ясування обставин інциденту.

На виборчу дільницю № 441086 ТВО №112, що у місті Рубіжне під’їхав автобус, в якому привезли людей похилого віку із відділених районів міста для того, щоб вони мали змогу взяти участь у голосуванні. Спостерігач ОПОРИ зафіксував вказаний факт.

У місті Рубіжне Луганської області спостерігачі ОПОРИ виявили друковану продукцію, яка була розміщена на 3 сітілайтах міста. На них були наклеєні листівки «#Свинарчуків Порошенка за грати», зміст яких можна розцінювати як акцію «чорного піару» проти кандидата Петра Порошенка. та звернулися до поліції відносно надання правової оцінки вказаній ситуації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтесь:

Олексій Кормілецький, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області

тел.: +38 050 275 28 08

e-mail: lugansk@opora.org.ua

Алла Гуцол, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області.

e-mail: gutsolalla@gmail.com

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...