Боротьба з ДТП: які закони дорожнього руху діють в Європі

13:50
Боротьба з ДТП: які закони дорожнього руху діють в Європі

Однією з найчастіших причин смертельних ДТП є людський фактор. І країни-члени ЄС нещодавно досягли попередньої домовленості щодо забезпечення до 2022 року всіх автомобілів на європейському ринку спеціальними приладами безпеки.

Так, європейські автомобілі зобов’яжуть мати систему «розумної» корекції швидкості (ISA), вдосконалені екстрені гальма та технологію, яка перешкоджатиме виїзду авто за межі смуги.

За прогнозами, нові правила допоможуть запобігти близько 140 тисяч серйозних травм під час ДТП до 2038 року і захищатимуть як пасажирів, так і пішоходів та велосипедистів.

Ми вирішили розібратися, як в різних країнах Європи боряться з ДТП на дорогах.

ШВЕЦІЯ

ШВЕЦІЯ дорога

Шведські дороги вважаються найбезпечнішими в ЄС. У 1997 році Швеція прийняла план нульовий смертності «Vision Zero»,сподіваючись повністю виключити смертність і травматизм в результаті ДТП, і з 2000 року їй вдалося скоротити число смертей на дорогах наполовину. У 2017 році в результаті ДТП в Швеції загинули 253 людини, або в середньому 25 осіб на 1 мільйон населення. Це найнижчі показники в ЄС.

Базовим принципом «Vision Zero» є неприпустимість дорожньо-транспортних пригод з летальним наслідком. Основний підхід програми до цієї проблеми – зняти з водіїв основну провину за смертельні випадки на дорогах, зробити так, щоб у вирішенні проблеми брали участь і ті, хто будує і обслуговує дороги, виробники автомобілів.

фоторадарШвеція реконструювала дороги, приділивши першочергову увагу питанням безпеки на шкоду швидкості та іншими критеріями. Так само, як створення доріг типу «2+1», з двома смугами руху в одному напрямку і однією зустрічною, але одна зі смуг – змінного напрямку в залежності від напруженості потоку.

Також у Швеції було створено більше 12,5 тисячі пішохідних переходів з підвищеним рівнем безпеки, обладнаних містками, миготливими світлофорами і штучними нерівностями для обмеження швидкості руху транспорту.

Зменшення швидкості на дорогах є важливою частиною шведського підходу до забезпечення дорожньої безпеки. На державних дорогах існує обмеження швидкості у 80 км/год, в той час як на автомагістралях — 120 км/год, але водії, зазвичай, не переходять відмітки в 110 км/год.

Також в країні дуже ефективно використовуються дорожні камери. Але їх основною метою є не покарання водіїв, а зменшення середньої швидкості на ділянці, на якій стоїть камера.

ПОЛЬЩА

 Польща радар

У Польщі до порушення встановлених правил дорожнього руху ставляться серйозно і суворо карають відповідно до законів.

Як і в більшості країн ЄС, у Польщі найбільшою проблемою дорожнього руху вважається перевищення швидкості, тому діють наступні обмеження: 20 км/год на внутрішніх дорогах житлової забудови; 50 км/год в населених пунктах; 90 км/год за межами населених пунктів; 110 км/год на швидкісних дорогах з двостороннім рухом; 130 км/год на автомагістралях.

У Польщі багато фоторадарів, тому любителям швидкості доведеться стежити за дотриманням правил. Прилади фіксують всі порушення на дорогах, оскільки вони фотографують автомобіль, який порушив правила. Фоторадари – пристрої непомітні, тому забачити здалеку їх складно. Крім того, протизаконним вважається використання спеціальних приладів для виявлення радарів.

З 2014 року дорожні інспектори можуть карати за перевищення швидкості, зареєстроване з фоторадарів, водіїв з більшості країн ЄС. Це дозволяє Директива про транскордонний захист кордонів.

ШВЕЙЦАРІЯ

ШВЕЙЦАРІЯ дорога

Швейцарці безжально відсіюють учасників дорожнього руху, нездатних для управління транспортними засобами.

Літні люди віком від 75 років мають регулярно проходити медичні обстеження. Головне завдання кропітких обстежень – розпізнання перших ознак недоумкуватості.

«У будь-якому разі доцільно фіксувати людей з ознаками зниження мозкової діяльності, церебральної недостатності, які не здатні справитися з водінням і правилами дорожнього руху», — пояснюють важливість цих перевірок швейцарські лікарі.

Більшість мешканців Швейцарії вважають тести, що проводяться кожні 2 роки, цілком нормальним явищем. Швейцарці певні: якщо ви хворий або ж потерпаєте від деменції, і все рівно водити авто – це дуже небезпечно.

На початку цього року Швейцарія підняла віковий поріг до 75 років, адже люди старшого віку лишаються здоровими все довше. А той, хто має лише прості вади здоров’я може зберегти право на водіння, але з певними обмеженнями. Таким людям, наприклад, заборонене водіння у нічний час. Люди с дуже добрим денним зором мають право й надалі їздити у цей період. Але робити це вночі їм заборонено. Усі ці заходи покликані підвищити безпеку на швейцарських вулицях.

фоторадар швейцария

Громадяни Швейцарії безжально ставляться і до любителів швидкої їзди.

Швейцарія має, мабуть, найсуворіші у світі закони проти тих, хто мчить із шаленою швидкістю. За межами населеного пункту, водіння зі швидкістю від 140 км/год вважається «шаленою їздою», і такого водія зупиняють. За таке порушення загрожує позбавлення волі до 4 років і конфіскація автівки як знаряддя злочину.

Жоден «любитель швидкої їзди» у Швейцарії не уникне покарання, дороги оснащенні новітнім обладнанням. Наприклад, є камери, які можуть одночасно стежити за швидкістю пересування на 4-х смугах одночасно.

Обмеження швидкості для швейцарців – це святе. Це ключ до безпеки на дорогах.

Коли у Швейцарії були запроваджені перші обмеження: за межами населених пунктів – 80 км/год, на автомагістралях – 120 км/год і в населених пунктах – 50 мк/год, це щоразу приводило до помітного зниження жертв чи важкопоранених у ДТП.

Більшість громадян країни звикли до обмежень. Вони вважають, що це цілком притомні обмеження заради безпеки, менше витрачається пального, менше жертв, знижується негативний вплив на екологію.

НІМЕЧЧИНА

Німеччина дорога
У більшості країн ЄС максимально дозволена швидкість однакова – до 50 км/год в населеному пункті, до 90 км/год за містом і до 120 км/год на трасах. Проте у Німеччині ці правила трохи послаблені.

Для німецьких доріг встановлено такий швидкісний режим:

У населених пунктах – 50 км/год; за межами населених пунктів – 100 км/год, на автобанах – без обмежень, але з рекомендацією не перевищувати 130 км/год (при обмеженій видимості – 50 км/год).

Через відсутність обмежень на автобанах у Німеччині, громадяни інших країн ЄС часто жартують: «якщо хочеться проїхати з вітерцем – то вам до Німеччини».

У цій країні суворо ставляться до взаємовідносин автомобілістів з пішоходами та велосипедистами. Якщо на світлофорі загориться сигнал дозволу руху, німецький водій завжди дочекається, поки всі пішоходи перетнуть дорогу.

Щодо велосипедистів, то за правилами відстань між автомобілем і велосипедистом має бути не менше півтора метри, і обганяти останнього можна лише, якщо дозволяє бічний інтервал.

Крім того, у Німеччині діють жорсткі штрафи за порушення ПДР. Зокрема, німецька поліція може штрафувати на місці за незначні порушення. Такий штраф можна сплатити за допомогою карти. При відмові виконати вимогу автомобіль може бути конфіскований.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...