Громадський омбудсмен ОПОРИ повідомляє про заходи безпеки від час виборів у реаліях COVID-19

14:35
Громадський омбудсмен ОПОРИ повідомляє про заходи безпеки від час виборів у реаліях COVID-19

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ВГО «ОПОРА» у Луганській області Сергій Кошель розповів про проведення місцевих виборів під час пандемії COVID-19 і дав рекомендації виборцям та членам виборчих комісій.

На ділянках будуть діяти заходи безпеки, які визначені постановою №641, що регулює правила перебування в громадських місцях. Наприклад, ось деякі застереження і обмеження, які діятимуть на місцевих виборах, люди з підвищеною температурою або ознаками хвороби будуть рухатися окремим маршрутом - для них буде обладнана спеціальна кабінка. І про це повідомляють усім присутнім в приміщенні, щоб була дотримана дистанція.

Якщо людина відмовляється надягати маску, його повинні допустити до голосування, але за тими самими окремими маршрутами. Після людина повинна понести адміністративну відповідальність за порушення законодавства та санітарних норм.

Оскільки неможливо регулювати кількість спостерігачів, представників різних політичних сил і журналістів, норма про кількість людей на квадратний метр не поширюється на виборчу дільницю. Якщо будуть сприятливі погодні умови, МОЗ пропонує всі інформаційні матеріали розміщувати зовні приміщень, щоб виборці могли спокійно ознайомитися з програмами, біографіями, а також іншими матеріалами в очікуванні голосування.

Також Сергій Володимирович повідомляє про те, що можна зустріти безліч фейків і маніпуляцій по темі виборів, а саме є ризик, що будуть маніпуляції на тему коронавируса. Гадаю, що фейки про спалахи хвороби на ділянках можуть залякувати людей і ті просто побояться йти голосувати. Як результат, це може вплинути на і без того невисоку явку виборців.

Місцеві політики можуть використовувати ігри з явкою в свою користь. Може свідомо поширюватися маніпулятивна помилкова інформація, щоб певні групи виборців не прийшли голосувати. Свідомо можуть поширювати фейки, що, наприклад, в цій школі або лікарні спалах коронавируса, і туди не можна йти. Це, насправді, теж дуже велика проблема.

Щоб убезпечитися від маніпуляцій і фейків, варто довіряти тільки достовірним і перевірених джерел. Зокрема, інформації на сайті Міністерства охорони здоров'я, спікерам Центру громадського здоров'я, місцевим лікарям, управлінням охорони здоров'я.

Також не варто вірити у фейк, що вибори можуть не відбутися через пандемію. Вибори можуть бути перенесені тільки, якщо в країні буде введено надзвичайний стан. В іншому випадку - вибори відбудуться згідно з виборчим законодавством та санітарним нормам, які затвердив Кабінет міністрів України.

Рекомендації для виборців:

надіти маску на ніс і рот;

на вході обробити руки дезінфікуючими засобами;

використовувати власну ручку;

не рекомендується брати з собою дітей.

дотримуватися дистанції;

Рекомендації щодо дій на виборчих ділянках:

дезінфекція рук антисептиком на вході;

організація місця для централізованого збору та утилізації засобів індивідуального захисту;

розмітка для дотримання дистанції не менше 1 метра;

потоки виборців необхідно робити окремо на вхід і вихід по можливості.

Рекомендації для членів комісій:

обов'язкове дотримання фізичної дистанції;

сидіти на відстані 1 метра один від одного або використовувати фізичні бар'єри;

ретельна дезінфекція меблів;

використання тканини не дозволяється.

Оцініть новину

+1
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...