Прес-конференція за результатами дня голосування на Луганщині

11:20
Прес-конференція  за результатами дня голосування на Луганщині

Під час прес-конференції представники ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» разом з очільником поліції Сергієм Колесником обговорили основні події, які відбулися в день голосування.

На Луганщині спостерігачі ОПОРИ фіксували підвіз виборців на дільницю, контрольні листи без печаток у скриньці для голосування, сторонні особи на дільниці, заповнення протоколу поза кабінкою, відмова у здійсненні волевиявлення хворим на коронавірус. Про це говорили представники ОПОРИ на пресконференції, яка відбулася 26 жовтня у Сєвєродонецьку. Комунікаційниця ОПОРИ Алла Гуцол зазначила, що у місті Рубіжне спостерігачі ОПОРИ стали свідками факту організованого перевезення мешканців до виборчої дільниці автобусом.

Ще одним фактом було те, що виборець із міста Старобільськ, що на Луганщині, повідомив спостерігачів ОПОРА, що він особисто звертався до виборчої дільниці № 440564 з заявою щодо голосування на дому. Як підтвердження того, що хворіє на COVID-19, доклав довідку з лікарні, підтверджуючу його захворювання. У той же час члени ДВК на своєму засіданні відмовили йому у включенні до списку голосуючих за місцем перебування. Причиною назвали нестачу засобів індивідуального захисту для членів комісії, які мають відвідувати таких хворих.

Ще один подібний випадок зафіксував спостерігач ОПОРИ також у Старобільску. Міська ТВК відмовила виборцю у задоволенні ії заяви щодо голосування на дому у зв’язку із захворюванням на коронавірус. Комісія відмовила жінці протоколом № 15 від 25 жовтня 2020 року у такому формулюванні «у зв’язку з фінансовою неспроможністю забезпечити ДВК засобами індивідуального захисту…».

Алла Гуцол також наголосила, що ОПОРА зафіксувала у селі Шарівка Білокуракинського району на виборчій дільниці № 440096 контрольні листи, які поклали до скриньок для голосування лише із підписами членів комісії без печатки. Вказаний факт є порушенням відповідно до статті ч. 4 ст. 247 Виборчого кодексу України.

У місті Сватово Луганської області чинний міський голова Євген Рибалко пошкодив камеру на одній із виборчих дільниць міста, яка, за його словами, скоріш за все, була встановлена його суперницею на виборчих перегонах Вітою Сліпець. В свою чергу кандидат на посаду міської голови Сватово Віта Сліпець вважає, що камери були викрадені Євгеном Рибалкою та винесені за межі виборчої дільниці. За її словами, камери є власністю спостерігачів, вони законно знаходились на виборчій дільниці.

На виборчій дільниці № 440138 у Кремінній спостерігачка ОПОРИ зафіксувала присутність чоловіка із бейджиком «Пожежна безпека» у приміщенні для голосування. На зауваження спостерігачів та вимогу покинути приміщення людина не реагувала. Поліція видалила сторонню особу із дільниці. На тій же виборчій дільниці зафіксували виборця, який отримав бюлетень та намагався його заповнити поза кабінкою у загальній залі, чим порушив процедуру голосування. Відповідно до частини 1 статті 16 Виборчого кодексу України голосування на виборах в Україні є таємним.

Спостерігач ОПОРИ у Рубіжному став свідком ситуації, коли голова комісії № 441081 за адресою Будівельників, 28 почала заповнювати виборчі протоколи не дочекавшись зачинення дільниці.

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області Сергій Кошель розповів, що доступність виборчих дільниць на Луганщині на низькому рівні, однак ситуація покращилася порівняно з літнім періодом, коли було проведено попередній моніторинг та відповідну адвокаційну роботу. Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що на деяких дільницях області відсутні пандуси, є дільниці, які розташовані на другому поверсі будівель, що виключає можливість вільного доступу до волевиявлення людей на інвалідних візках.

У Рубіжному та Кремінній Луганської області спостерігач ОПОРИ зафіксувала агітаційні матеріали декількох партій у під’їздах житлових будинків, а також на вулицях міста. Так, це партії ОПЗЖ, «Радикальна партія Ляшка», партія «Слуга народу», партія «Наш край».

Начальник ГУНП в Луганській області Сергій Колесник повідомив, що під час виборчого процесу було зареєстровано 178 повідомлень про правопорушення. В результаті перевірки порушили 23 кримінальних справи і складено 27 адміністративних протоколів. У день голосування поліція зареєструвала 75 повідомлень про правопорушення. В результаті перевірки порушили 2 кримінальні справи. Крім того, очільник наголосив, що під час голосування охорону порядку забезпечували 3 260 співробітників.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...