Проєкти щодо облаштування будівель елементами доступності для людей з інвалідністю

17:40
Проєкти щодо облаштування будівель елементами доступності для людей з інвалідністю

У Луганській області за 2020 рік реалізовано 47 проєктів щодо облаштування будівель елементами доступності для людей з інвалідністю

Триває реалізація обласного плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2017-2021 роки «Безбар’єрна Луганщина».

Координує реалізацію Плану заходів обласний комітет забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, а також відповідні комітети у містах обласного значення та районах.

До складу комітетів доступності включено представників громадських організацій, які опікуються проблемами осіб з інвалідністю.

В області з 4736 об’єктів фізичного оточення 1221, або 26 %, облаштовано пандусами, у 703 будівлях приміщення облаштовані для потреб осіб з інвалідністю.

За результатами проведеного у 2018 році моніторингу стану забезпечення безбар’єрного доступу осіб з інвалідністю до пріоритетних об’єктів області, які, у першу чергу, потребують обладнання засобами доступності, сформовано перелік із 1230 об’єктів за напрямами призначення та визначено орієнтовну потребу в коштах для виконання цих робіт.

На цих об’єктах реалізуються відповідні проєкти (будівництво пандусів, обладнання санітарних вузлів, ліфтів тощо) та вирішуються питання фінансування робіт з місцевих бюджетів, державного фонду регіонального розвитку, інших джерел.
За 2018-2020 роки реалізовано 202 таких проєкти на суму 55 млн 15 тис. гривень. З них у 2020 році – 47 проєктів.
На цей час найважливіші об’єкти в області пристосовані для громадян з обмеженими фізичним можливостями. Створені сприятливі умови для безбар’єрного доступу до адміністративних будівель райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, соціального захисту, пенсійного фонду та інших.
На вході до облдержадміністрації прибудований спеціальний підйомник для осіб з інвалідністю.
Серед лікувально-профілактичних закладів області нараховується 440 будівель, які можуть відвідувати особи з інвалідністю. З них 145, або 32 %, облаштовано пандусами, 97 – мають вхід на рівні тротуару, тому не потребують спеціального облаштування.
Інші 198 будівель потребують додаткового облаштування. Протягом 2016-2020 років до будівель лікувально-профілактичних закладів споруджено 36 нових пандусів на 1,950 млн гривень, з них у цьому році – 17.
У рамках проведення медичної реформи у первинній ланці та розвитку медицини в сільській місцевості триває будівництво 18 нових амбулаторій, які будуть повністю пристосовані для потреб осіб з інвалідністю.
Введено в експлуатацію 8 нових будівель, що спроектовані та споруджені з урахуванням діючих нормативів по безбар’єрному доступу осіб з інвалідністю. Будівництво ще 10 амбулаторій заплановано завершити у поточному році.
Слід зазначити, що сьогодні в області функціонує 273 заклади загальної середньої освіти та 21 філія. У 109 закладах відкрито 300 інклюзивних класів, в них навчаються 454 учні з особливими освітніми потребами. Для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю 182 заклади освіти архітектурно доступні на рівні першого поверху, або 65 % від загальної кількості. 159 закладів освіти (52 %) та 10 закладів освіти обласної комунальної власності (100 %) облаштовано пандусами. Також 23 заклади освіти облаштовано інформаційними вказівниками для людей з порушеннями зору, у 60 туалетні кімнати спеціально обладнані для осіб з інвалідністю.
В 3-х закладах встановлено спеціальні підйомники. В області функціонує вісім інклюзивно-ресурсних центрів, у п’яти з них побудовані пандуси, облаштовано туалетні кімнати та територія з урахуванням потреб цієї категорії осіб.
Слід зазначити, шо будівлі 15 автостанцій облаштовано пандусами. На автостоянках біля АС облаштовано місця для інвалідів. Санітарно-гігієнічні приміщення кожної АС пристосовано для потреб осіб з інвалідністю. На інформаційних стендах розміщена необхідна візуальна інформація для пасажирів з інвалідністю.
Також засобами безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення облаштовано залізничні вокзали. У Рубіжному – місцями для відпочинку, туалетною кімнатою, пандусом, розширено вхідні двері. У Лисичанську – місцями для відпочинку, кімнатою для відпочинку, залою очікування, туалетною кімнатою, кімнатою гігієни, кріслом колісним, розширено вхідні двері. Усі станції та залізничні вокзали на території області облаштовано місцями для паркування автомобілів для осіб з інвалідністю.
Протягом 2019-2020 років зроблені пандуси під час капітального ремонту пасажирських платформ станцій Лоскутівка та Вовчоярівська. Проведено оснащення платформи ст. Сватове тактильною плиткою на загальну суму 384 тис. гривень (2019) та виконано влаштування кімнати відпочинку та туалету для осіб з інвалідністю в будівлі вокзалу станції Попасна на суму 120 тис. гривень (2020).
На цей час договорами про організацію перевезень пасажирів передбачено використання на приміських внутрішньообласних автобусних маршрутах 18 транспортних засобів, пристосованих для перевезення осіб з інвалідністю, у тому числі один – з низьким рівнем підлоги. КП «Сєвєродонецьке тролейбусне управління» має 36 тролейбусів, 10 з яких з низьким рівнем підлоги.
У Троїцькій, Білокуракинській та Біловодській територіальних громадах, містах Попасна та Сватове організовано роботу служби «Соціальне таксі».
На цей час у дорожньо-тротуарної мережі пристосовано 352 ділянки із заниженими бордюрними каменями. В населених пунктах області встановлено 20 світло-шумових світлофорів для осіб з вадами зору, що становить 45 % від їх загальної кількості.
23 листопада 2020 року відбулося засідання обласного комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. До порядку денного були включенні питання щодо стану цієї роботи у поточному році, зокрема, забезпечення доступності закладів освіти, у тому числі інклюзивно-ресурсних центрів, здійснення моніторингу забезпечення доступності дорожньо-тротуарної мережі, залучення коштів місцевих бюджетів, інших джерел фінансування на реалізацію цих проєктів.
Були розглянуті питання забезпечення засобами доступності приміщень лікарень та інших об’єктів охорони здоров’я для осіб з інвалідністю та створення належних умов для доступу цієї категорії громадян до об’єктів транспортної інфраструктури.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...