Завдяки допомозі юриста були захищені права пенсіонерки, скасоване неправомірне рішення про стягнення боргу

13:49
Завдяки допомозі юриста були захищені права пенсіонерки, скасоване неправомірне рішення про стягнення боргу

До юриста "Центру громадської активності "Сіті Хаб", що діє за проєктом "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області" звернулась мешканка села Петрівка Людмила.

До юриста "Центру громадської активності "Сіті Хаб", що діє за проєктом "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області" звернулась мешканка села Петрівка Людмила, яка розповіла, що вона пенсіонерка і пенсія є її єдиним джерелом існування, але на пенсійні виплати Людмили накладено арешт, а це означає, що вона позбавлена джерела існування. До війни Людмила взяла кредит у банку і його майже погасила, залишилося не погашеним 800 гривень, які вона не змогла погасити у зв’язку з військовими діями. Нотаріус зробив виконавчий напис, а приватний судовий виконавець відкрив виконавче провадження, наклавши арешт на пенсійний рахунок, виставив борг у сумі 15 000 гривень і стягує повністю місячну пенсію, чим залишив Людмилу без джерела існування.

Юрист Центру роз’яснив Людмилі, що вона останній внесок на погашення заборгованості зробила у червні 2014 року, тобто за шість років до здійснення виконавчого напису. Згідно статті 257 ЦК України, загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Отже, строк стягнення заборгованості у судовому порядку закінчився. Виконавчий напис нотаріусом зроблений всупереч існуючого законодавства.

Статтею 88 Закону України «Про нотаріат» визначено умови вчинення виконавчих написів. Відповідно до приписів цієї статті нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років.

Нотаріус вчиняє виконавчі написи якщо заборгованість є безспірною. Безспірною є заборгованість боржника, яка виключає можливість спору з боку боржника, щодо її розміру, строку, за який вона нарахована, а від так і документи, які підтверджують її безспірність і на підставі яких нотаріуси здійснюють виконавчі написи, мають бути однозначними, беззаперечними та стовідсотково підтверджувати наявність у боржника заборгованості перед кредитором.

Юристом Центру Людмилі була складена до суду позовна заява про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню і скасуванню постанови приватного виконавця. Завдяки допомозі юриста Людмилі за рішенням суду було скасовано постанову приватного виконавця та знято арешт з пенсійних виплат. Порушені права Людмили були відновлені.

Ця публікація підготовлена у межах проєкту "Правовий захист та підвищення рівня обізнаності про доступ до правосуддя вразливих верств населення Красноріченської ОТГ, Коломийчиської ОТГ, Лозно-Олександрівської ОТГ Луганської області", який реалізується організацією "Центр громадської активності "Сіті Хаб" за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

#UNRPP

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...