Успішна співпраця населення та поліції - запорука безпечного життя громади

Успішна співпраця населення та поліції - запорука безпечного життя громади

Донецька область є складним регіоном, який потребує злагодженої роботи всіх правоохоронних органів, і, зокрема, поліції. Окрім громадської безпеки, перед силовиками, поза іншого, поставлено задачі збереження миру та протидії спробам дестабілізації і без того нестабільної ситуації. Тож, зокрема, Нова поліція має спиратись на місцеве населення, яке готове допомагати, підтримувати та брати активну участь у збереженні правопорядку у власному регіоні.

Запровадження ефективних моделей діяльності поліції, орієнтованої на громади неможливе без кроків на зустріч з боку громадян та підвищення рівня довіри до поліції. адже багаторічна практика європейських країн показала: одним із найважливіших інструментів правоохоронної діяльності є саме взаємодія з населенням. Аби поліція могла ефективно контролювати ситуацію на ввіреній території, потрібно врахувати потреби мешканців, а, отже, індивідуальний підхід вкрай необхідний. Поліція, переконуючі громадськість взяти на себе частку відповідальності за загальну якість життя у районі чи населеному пункті, в свою чергу, має чути громаду і діяти відповідно до її вимог та інтересів. Досягнення ж порозуміння та партнерських відносин між копами та суспільством можливе лише за умови обопільної довіри.

Сьогодні чинним законодавством, зокрема Законом України «Про Національну поліцію», на державному рівні вперше за часів незалежності визначено необхідність встановлення виключно партнерських засад взаємодії поліції і населення. Зокрема, розділ «Громадський контроль Національної поліції» передбачає звітування поліцейськими про свою діяльність, прийняття резолюції недовіри керівникам органів поліції, взаємодію між керманичами територіальних органів поліції та представниками органів місцевого самоврядування. Окрім того, відповідно до цього ж документу, поліція, для задоволення потреб населення та покращення ефективності виконання покладених на неї завдань, має взаємодіяти із громадськістю шляхом підготовки та виконання спільних проектів, програм та заходів.

Досягнення взаєморозуміння щодо суті концепції роботи поліції з населенням за місцем проживання останнього є складним завданням. Правоохоронці орієнтуються на власні уявлення про роботу у сфері громадського порядку і безпеки, які не завжди співпадають з потребами місцевої громади, і це є проблемою. Тому, з урахуванням змін у законодавстві та потреб українського суспільства, першочерговим завданням є пристосувати діяльність місцевої поліції з охорони правопорядку під інтереси людей. Однак, наразі в Україні фактично відсутній досвід впровадження моделей роботи поліції, орієнтованих на громаду: охоронці закону мало підзвітні населенню та майже повністю ізольовані від нього. Очевидним є і те, що традиційний стиль поліцейської діяльності більше не в змозі вирішити проблеми громадського порядку і безпеки в сучасному суспільстві. Як наслідок, виникає необхідність переходу до концепції поліцейської діяльності, в якій приділено особливу увагу превентивним заходам запобіганню злочинам та процесу вирішення проблем у взаємодії з населенням за місцем проживання.

Коли йде процес залучення членів громади до співпраці з поліцією, люди починають розуміти, що для поліпшення ситуації з безпекою у своїх громадах необхідно діяти разом. У зв'язку з цим та з метою вирішення проблем безпеки в громадах, із копами співпрацюють активісти ГО "Агенція Демократичного розвитку Донбасу.

На сьогодні громадські діячі Донеччини вже мають успішний досвід співпраці між патрульною поліцією та громадами в Краматорську та Слов’янську. Протягом минулого року вдало реалізовано спеціальний медіа-проект “Відкрита поліція”. Восени 2018-го у форматі гри-подорожі активісти, за участі офіцерів патрульної поліції, провели зустрічі у Слов'янських та Краматорських школах, протягом яких, учні дізнались про правила безпечної поведінки на дорозі, нюанси поведінки у небезпечних ситуаціях, а також розібрались до кого звертатись по допомогу. Організатори заходу залишили дітворі закладки «знавців правил дорожнього руху», а від патрульних поліцейських на згадку про зустріч – селфі.

Окрім того, увага приділяється і дорослим. В рамках медіа-проекту громадські діячі збирають разом правоохоронців, чиновників та місцевих мешканців - пенсіонерів, молодь, внутрішньо-переміщених українців. Небайдужість громади до проблем у місті, вирішення їх у правовому полі створює дійсно активний діалог. В ході зустрічей виникають багато питань, які є спільними для всіх залучених учасників. Вони обмінюються досвідом, обговорюють шляхи вирішення певних проблем, намагаються знайти нові підходи для спільної роботи. Заходи стають своєрідним містком в налагодженні співробітництва між органами влади та громадою міста. Учасники зустрічей за їх результатами приходять висновку, що тільки спільні дії та відповідальність поліції, влади, органів правозахисту та самих громадян зробить життя суспільства безпечним і комфортним.

Минулого року розроблено Програми безпеки для громад, проведено просвітницькі та навчальні заходи, які об’єднали різні аудиторії – людей з інвалідністю, автомобілістів, юристів та активних громадян. Заходи відбуваються у форматі обговорення буденних питань між представниками поліції, місцевої влади та громадськості. Їх учасники мають можливість не тільки ознайомитись зі звітами правоохоронців, а й висловити свої зауваження та обговорити проблеми правопорядку в своїх громадах.

Організація вже налагодила конструктивну співпрацю із патрульними Краматорська та Слов’янська, об’єднала зусилля з 5 місцевими організаціями та бібліотеками для налагодження співробітництва та просування реформи поліції в Донецькій області. Активісти наголошують: без активної участі громадянського суспільства неможливо якісно підвищити ефективність роботи поліції та встановити правопорядок, адже створення безпечного середовища в нових об'єднаних територіальних громадах Донецької області сприятиме не тільки їх розвитку, а й підвищенню впливу громадянського суспільства на процес прийняття рішень.

Активісти, поширюватимуть і надалі свій досвід. У планах - робота у новостворених ОТГ в Слов’янському та Лиманському районах. Створення там безпечного середовища сприятиме розвитку громад та підвищенню впливу громадянського суспільства на процес прийняття рішень.

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...