Порядок безкоштовної передачі земельної ділянки під будівництво індивідуального гаража

Порядок безкоштовної передачі земельної ділянки під будівництво індивідуального гаража

Відповідно до статті 121 Земельного кодексу України розмір земельної ділянки державної або комунальної власності для безкоштовної передачі громадянам під будівництво індивідуального гаража становить не більше 0,01 га.

1️⃣

Першим кроком для безкоштовної передачі земельної ділянки є вибір вільної ділянки та подача клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність. Для вибору ділянки можна скористатися Публічної кадастрової картою України або звернутися до місцевого управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр). Відповідно до статті 122 Земельного Кодексу України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до: до місцевої ради (якщо питання стосується земель комунальної власності, які розташовані в населених пунктах); до районної держадміністрації (якщо питання стосується земель державної власності поза межами населених пунктів); здійснює розгляд заяви протягом місяця, після чого дану заяву схвалюють або відхиляють. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки(для будівництва індивідуального гаражу) та її орієнтовні розміри, крім того, до клопотання додаються: - графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки(наприклад, викопіювання з кадастрової карти); - копію документа, що посвідчує особу (наприклад, паспорта громадянина України); Відповідний орган здійснює розгляд клопотання протягом місяця, після чого схвалює або відхиляє дане клопотання .

2️⃣ Наступним кроком є розробка проекту землевідведення. Для цього Ви звертається до фахівців-землевпорядників. Перелік таких є в Державному реєстрі сертифікованих інженерів-землевпорядників. Вільний доступ до реєстру здійснюється через офіційний сайт Держгеокадастру. Після розробка проекту землевідведення він підлягає погодженню з: - територіальним органом Держгеокадастру; - управлінням з питань містобудування та архітектури місцевої державної адміністрації або місцевої ради (у випадку місцезнаходження земельної ділянки у межах населеного пункту або на якій планується розташування об'єкта будівництва); Третій крок це затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Для цього Вам необхідно надати до місцевої ради або місцевої державної адміністрації клопотання про затвердження проекту землеустрою. До клопотання додаються: - екземпляр погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки; - витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Рішення про затвердження проекту землеустрою є одночасно рішенням про передачу земельної ділянку у власність чи у користування. 3️⃣ Останній крок - реєстрація права власності на земельну ділянку яка здійснюється територіальним органом Міністерства юстиції; виконавчим органом сільських, селищних та міських рад через центри надання адміністративних послуг та нотаріусами.

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...