Розвиток дітей попри всі труднощі війни

Розвиток дітей попри всі труднощі війни

У Дніпрі допомогу родинам, які постраждали від війни, надає благодійний фонд «Хто, якщо не ми».

Волонтери влаштовують благодійні майстер-класи, аби таким чином надати можливість дитині уникнути стресу, навчитися чомусь новому, розвивати творчі здібності та дружні стосунки між дітьми переселенців у новому колі. 

Організація була зареєстрована у травні 2021 року, але ще раніше почала займатися наданням всебічної допомоги соціально незахищеними верствам населення Дніпра та громад області. А з початком війни в Україні роботи у волонтерів фонду побільшало: тепер дівчата опікуються родинами переселенців з дітками, яких прихистило Дніпро.

ЗАХИСТИТИ МАЛЕЧУ ВІД СТРАХУ ТА СТРЕСУ

Представниця БФ «Хто, якщо не ми», дніпрянка Анастасія Білозерова зібрала довкола себе однодумців і з квітня поточного року почала організовувати для діток ВПО благодійні майстер-класи. У дитячих центрах, в затишному кафе на набережній Дніпра професіонали навчали дітей виготовляти власноруч цукерки, льодяники, тваринок з маршмеллоу, полуницю в шоколаді, мило ручної роботи, шоколад власного дизайну, солодкі букети тощо. І метою цих заходів було не тільки поліпшити творчі навички дітей – таким чином у фонді рятували малечу: від страху, від стресу, від самотності, від війни. Хлопчики та дівчатка, які тікали від обстрілів та були позбавлені тепла і затишку рідного дому, просто потребували уваги, спілкування та відчуття безпеки. А на благодійних солодких майстер-класах вони поринали у творчість та забували, чому опинилися у чужому, незнайомому місті…

Отримуючи у відповідь найбільшу нагороду – дитячі посмішки, та відчуваючи душевне полегшення батьків, фонд «Хто, якщо не ми» почав активно розширювати свою роботу. Улітку команда БФ організувала для дітей та дорослих танцювальний майстер-клас з хіп-хопу. До акції залучили професійного тренера з Києва Євгенія Ткаченка, який провів для переселенців безкоштовні тренування. По закінченню драйвових рухливих занять команда фонду подарувала учасникам запальної акції на згадку професійні фото та відео.

ДИТИНСТВО МАЄ БУТИ ЩАСЛИВИМ

Анастасія Білозерова каже, що волонтери фонду розуміють: сьогодні дітки-переселенці втратили не тільки свої домівки - вони позбавлені друзів та спілкування. Але дитинство має бути щасливим, попри всі труднощі! Тож працівники фонду вирішили щомісяця проводити для дітей свято іменинника. На цих заходах на малечу чекає на лише двогодинна розважальна програма з подарунками та солодощами, а й нові знайомства та необхідне сьогодні відчуття підтримки.

НАВЧАЛЬНІ ЗАНЯТТЯ ДЛЯ ДІТЕЙ З РОДИН ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Свята святами, але кожна дитина має право розвиватися. До початку нового навчального року в благодійному фонді вже сформувалася потужна команда, яка мала спільну мету – підтримка дітей ВПО. І у серпні 2022 року в Дніпрі було відкрито повноцінний дитячий центр «Хто, якщо не ми». У якому тепер проводяться не лише благодійні майстер-класи (солодкі уроки, музичне перезавантаження, плетіння з бісеру тощо) а й навчальні заняття для дітей з родин переселенців. Тут працює художня студія, студія вокалу, гурток з підготовки до школи, швидкочитання, brain-fitness, уроки англійської тощо.

На заняття запрошуються діти віком від 4 років, у групи набирають до 7 осіб, ціни доступні.

АРТ-ВЕЧОРИ ДЛЯ БАТЬКІВ-ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

До того ж, дівчата фонду не забувають і про батьків. Для дорослих започаткували арт-вечори, де можна навчатися малювати, поспілкуватися та на якийсь час забути про всі негаразди під розслаблюючу музику. Для батьків також проводилися різні корисні презентації, зокрема, по відновленню та веденню бізнесу.

У планах започаткувати курси з англійської для дорослих, але поки що не знайшлося гідного викладача. Бо співробітників у фонді підбирають дуже ретельно. Саме тому тут працюють виключно професіонали (до речі, у їх числі є і вимушені переселенці з Луганщини, які одного разу прийшли у фонд і більше з ним не розлучалися). Настя каже, що надмета дитячого центру - зібрати та надати людям, які втратили все, можливість працювати на новому місці та продовжувати свою діяльність!

У дитячому центрі створені всі умови для дітей та дорослих: затишна атмосфера, кваліфіковані викладачі, смачна кава, кімната очікування, швидкісний інтернет, зворотній зв'язок з батьками.

Співробітники «Хто, якщо не ми» не зупиняються, вони постійно йдуть уперед для розвитку, підтримки та адаптації діток-переселенців. Наприклад, останній тиждень у фонді надавали гуманітарну допомогу родинам ВПО у вигляді одягу, дитячих іграшок та харчування, засобів гігієни, візочків та речей для майбутніх мам (у співпраці з іншими благодійними фондами). Також організація надає підтримку ЗСУ.

Це нескінченна робота творчих, креативних та ініціативних людей, орієнтована на дітей, на життя, на Перемогу!

Тетяна Вергун

Фото — Яна Величко

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...