Включитися у діяльність спрямовану на майбутнє

Включитися у діяльність спрямовану на майбутнє

Микита Горбатенко, 18-річний хлопець із Кремінної, сьогодні активно розвиває молодіжний рух, проводить зустрічі, організовує майстер-класи.

Про те, як розвивати молодіжний рух саме зараз, про очікування молоді та бажання включитися в активну громадську діяльність, у нашому інтерв’ю з Микитою.

Голова Молодіжної ради при Кремінській міській раді, голова ГО «Чарівний Пендель», координатор при Кремінській міській військовій адміністрації по роботі з вимушеними переселенцями Кремінської громади, які оселилися у Черкаській області.

Завжди брав активну участь у громадському житті міста Кремінна та всієї області, а зараз активно залучає до цієї справи молодь Луганщини, Черкащини та інших регіонів країни.

- Микито, ви зараз співпрацюєте з молоддю у рамках проєкту «Діалоги Перемоги: участь молоді у відновленні України». Розкажіть, яка основна мета цього проєкту і хто в ньому задіяний?

- «Діалоги перемоги» – це окремий інструмент громадської участі. Адже під час цих зустрічей молодь розробляє ініціативи для відновлення країни та обговорює важливі питання: участь молоді у повоєнній відбудові країни; участь молодіжних рад у захисті та збереженні молодіжної політики та інфраструктури; посилення впливу молодіжних рад як інструменту прийняття рішень в інтересах молоді. Фактично - це систематичні діалоги, під час яких молодь змогла поділитися своєю думкою і планами, а також пропрацювати створення заходів, до яких вони могли бути залученими на різних рівнях (місцевий, регіональний, національний, міжнародний).В цьому проєкті брала участь, власне, молодь, різні організації, які з нею працюють, зокрема, організатор - Молодіжна рада при Кремінській міській раді та партнери - ГО «Чарівний Пендель», Молодіжна рада при виконавчому комітеті Уманської міської ради.

Наша молодіжна рада хотіла ще раз провести «Діалоги Перемоги» вже у другій хвилі проєкту, але, як кажуть, не можна увійти в одну річку двічі…

За цим проєктом наша Молодіжна рада стала однією з 13-ти підтриманих ініціатив (а Діалогів було всього 30) та було лише 2 Молодіжні ради, які реалізували проєкт, релокувавшись (Молодіжна рада при Кремінській міській раді та Молодіжна рада при Донецькій ОДА). Що ж ми зробили? Ми розробили і провели тренінг з соціального підприємництва та навичок написання грантових заявок для молоді, який відбувався з 30 вересня по 2 жовтня 2022 року в Умані. Завдяки нашому тренінгу 15 учасників змогли підвищити рівень своєї залученості в програмах надання грантів від держави і не тільки (задля розвитку власного потенціалу та рівня життя), а також сформували ідею створення нових соціальних підприємств. Вже в процесі тренінгу 8 із 15 учасників змогли чітко сформулювати і частково прописати свою бізнес-ідею!

- Які проєкти ще плануєте втілити до кінця року?

- На це питання дещо важко відповісти, оскільки постійно з'являються нові грантові можливості. Я активно працюю в цьому напрямку, пишу проєктні заявки, десь ми отримуємо підтримку, десь - ні, і це нормально. Але загалом це тренінгові проекти та проекти, які спрямовані на підсилення молодіжної політики.- Молодь з яких регіонів сьогодні співпрацює з вами?

- На сьогоднішній день я маю розвинену мережу партнерств, знайомств і колег по всій Україні та навіть трохи за кордоном. Основна співпраця зараз іде, звичайно, з молоддю Уманщини, також є спільноти в Києві, Дніпрі тощо.

Наприклад,15-16 серпня я організував у Дніпрі захід в рамках проекту «TurboМолодь». Він проходив на базі Луганського обласного молодіжного центру, де зібралися близько 20 юних учасників. Хлопці та дівчата два дні поспіль спілкувалися, навчалися, обмінювалися знаннями та ділилися досвідом! «TurboМолодь» розробили та реалізували представники Кремінської ГО «Чарівний Пендель» - її засновниця Олександра Ізуіта та голова ГО, очільник Кремінської молодіжної ради – я, Микита Горбатенко.

Отже, хлопці та дівчата з Кремінної, Сєвєродонецька і Лисичанська мали можливість ознайомитися з діяльністю Луганської обласної молодіжної ради. Після чого побачили роботу волонтерів, які евакуюють людей до Дніпра, зазирнули у автомобіль, на якому вивозять людей з гарячих точок, навіть, приміряли військову амуніцію та вивчили план системи евакуації. Наступного дня ознайомилися з роботою ГО «Shift» та «Восток СОС», відвідали арт-коворкінг на базі Дніпровського центру сучасної культури, перейняли корисний досвід, дізнавшись, як під час війни відкрити власний бізнес, мали змогу створити унікальні футболки, використовуючи швейні машинки, фарби тощо.

Серед учасників була також і молодь Луганщини та Донеччини.

- Ви уже давно працюєте у молодіжній раді і, незважаючи на свій молодий вік, маєте великий досвід у напрямку молодіжної політики. На ваш погляд, чи стала у війну молодь активнішою у своїх діях?

- На мою думку, головна рушійна сила для молоді зараз – це бажання максимально включитися у діяльність, спрямовану на майбутнє. Тож сьогодні молодь надзвичайно активна, вона волонтерить у штабах, надає підтримку людям, постраждалим від війни, також багато хто відправився на фронт, аби боронити нашу державу. Якщо раніше молодь інколи доводилося підштовхувати до дій, то тепер молоді хлопці та дівчата самі прагнуть бути ініціаторами змін!

- Як залежить наша Перемога від молоді?

- Активізм молоді є важливим чинником для наближення цього довгоочікуваного моменту. Волонтерство, підтримка інших, правильна організація дозвілля і навчання (для формування користі всюди), раннє влаштування на роботу дозволяє ще й сплачувати податки до бюджету, а це є підтримка економіки. І, звичайно, не забуваймо, скільки молодих людей кинулися захищати країну і стали до лав ТРО та ЗСУ!

- Ви також допомагаєте переселенцям, як координатор у своїй громаді. Яка найбільша потреба сьогодні у людей ВПО?

- Так, моя робота з ВПО – нескінченна (на жаль, бо вже хочеться, аби не було ВПО, а була Перемога). Наразі наближається зимовий період, тож активно порушується питання опалення: людям потрібні вугілля, дрова, а також буржуйки тощо.

- Скільки людей-переселенців у вас «під опікою»?

- Кожного місяця ця цифра змінюється, оскільки хтось виїхав до інших областей, а хтось повернувся до рідного міста. Люди постійно мігрують. На сьогоднішній день це 196 осіб (74 родини).

- Чи були у них проблеми з житлом? Якщо так, то як допомагали їм з цим?

- Відверто кажучи, були. Після призначення координаторів, особисто до мене з цим питанням зверталися деякі родини. Я оновлював в телеграм-каналі корисні посилання, де можна знайти й орендувати житло, в окремих випадках співпрацював з місцевою владою для забезпечення людей житлом.

- Де ще у напрямку підтримки ВПО ви задіяні?

- Зараз всі питання так чи інакше пов’язані з переселенцями. Наразі ГО «Чарівний Пендель» проводить «Групи психологічної підтримки для осіб поважного віку», у яких є і представники категорії ВПО. Наші тренери допомагають людям впоратися з ПТСР (посттравматичний стресовий розлад).

- Що у планах на найближчий час?

- Очікую визволення Кремінщини, аби нарешті повернутися додому та почати відновлювати місто, використовуючи набуті за цей час знання. Бо у війну ми спілкуємося з іншими громадами, а ще набули досвіду пристосування до нових умов та організації мобільності в громадах. А також хочу вдома нарешті закінчити створення молодіжного ХАБУ «Green Hub.Твоя територія», в якому можна буде створювати неймовірні проекти для молоді сьогодення та майбутнього.

Тетяна Вергун, Яна Величко

Фото Яни Величко

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...