Зарплата педагогам

11:33
Зарплата педагогам

В якому розмірі виплачують зарплату педагогам, які вимушено переїхали по Україні та за кордон.

МОН відповіло на звернення працівників закладів освіти щодо невиплати зарплати тим працівникам, які в умовах воєнного стану вимушені були змінити місце проживання, залишити робоче місце, але можуть виконувати роботу дистанційно або не можуть виконувати свої посадові обов'язки. Аргументація міністерства викладена у листі від 25.04.2022 р. № 1/4444-22.

Нагадується, що із 20.03.2022 року діє Закон № 2126, який гарантував збереження місця роботи, середнього заробітку та інших виплат, передбачених законом, для працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ, у т.ч. тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (особливий період) були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду.

Саме тому держава гарантує працівникам закладів і установ освіти виплату зарплати або збереження середнього заробітку незалежно від їх поточного місця проживання (перебування) в Україні чи за її межами, у тому числі шляхом прийняття рішення про оголошення простою у закладах освіти, що не можуть здійснювати освітню діяльність внаслідок збройної агресії російської федерації. Саме з цієї причини працівники закладів та установ освіти, як працівники бюджетних установ, не мали права на отримання державної допомоги в рамках програми “єПідтримка”, оскільки повинні отримувати зарплату безпосередньо у закладі освіти.

Постановою КМУ від 07.03.2022 р. № 221 встановлена нижня межа оплати часу простою працівників бюджетних установ - не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу) і не передбачена заборона здійснювати оплату часу простою у більш високому розмірі, зокрема, у розмірі середньої зарплати.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...