Юрист допоміг оформити аліменти на утримання повнолітньої дочки, яка продовжує навчання

17:20
Юрист допоміг оформити аліменти на утримання повнолітньої дочки, яка продовжує навчання

На початку березня 2023 року до Обсерваторії прав жінок, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх», завітала 43 річна пані Галина.

Жінка після повномасштабного вторгнення переїхала зі своїми неповнолітніми донькою та сином з Донецької області до Черкас, де стали на облік внутрішньо переміщених осіб. З розмови із пані Галиною стало відомо, що з 2016 року вона отримує аліменти на своїх неповнолітніх дітей, які дистанційно навчаються в загальноосвітній школі I-III ступенів. В 2020 року шлюб із колишнім чоловіком судовим рішенням припинено. Тож дітей жінка виховує самостійно. Та в березні 2023 року її сину мало виповнитися 18 років, проте син продовжує навчатися, тому в пані Галини є право подати позов до суду про стягнення з батька дітей аліментів на повнолітнього сина..

Українським законодавством передбачено, якщо повнолітні дочка чи син продовжують навчання (незалежно від форми) і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Аліменти на утримання повнолітніх дочки або сина, які продовжують навчання, можуть виплачуватись у добровільному або судовому порядку. До суду можуть звернутися той із батьків, з ким проживає дитина, або безпосередньо дочка чи син, які продовжують навчання.

Юристом ГО «Спілка захисту громадянських свобод» у порядку ст.ст.175, 177 Цивільно-процесуального кодексу (ЦПК) України було підготовлено позовну заяву до Соснівського районного суду м. Черкаси (підсудність визначена відповідно до ч. 1 ст. 28 ЦПК України та ч. 1 ст. 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»), яку пані Галина особисто подала до канцелярії суду.

Завдякиюристу ГО «Спілка захисту громадянських свобод» черезмобільний застосунок ДІЯ пані Галина отримала рішення Соснівського районного суду м. Черкаси, яким позовні вимоги задоволено в повному обсязі. Тож чекаємо на набрання рішенням суду законної сили.

Програма USAID «Справедливість для всіх» - USAIDJusticeforAllActivity

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...