Використання коштів бюджету Кремінської міськради: що потрібно знати громадянам?

20:15
Використання коштів бюджету Кремінської міськради: що потрібно знати громадянам?

Моніторинг закупівель в Кремінській, Красноріченській, Новоайдарській ОТГ Луганської області за допомогою модулю аналітики Prozorro виявив загальні тенденції у проведенні тендерів.

Прозорість, відкритість та підзвітність місцевої влади позитивно впливає не тільки на якість послуг на місцевому рівні, а і на залучення населення до впровадження політики, спрямованої на реалізацію їх законних інтересів. "Поки проблема поінформованості громадян про напрямки та конкретні дії органів місцевого самоврядування зберігає свою актуальність на Луганщині, - вважає Сергій Кошель, голова громадської організації “Громадська платформа”, - хоча це один з механізмів доступу до влади та контролю за якістю послуг на місцевому рівні в Луганській області". Представники «Громадської платформи» в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру розробили проект ”Моніторинг закупівель за допомогою модулю аналітики Prozorro в Кремінській, Красноріченській, Новоайдарській ОТГ Луганської області”. Адже на сьогодні в Україні проводяться всі електронні публічні закупівлі через систему Prozorro. Використовувати Prozorro зобов’язані всі місцеві органи влади, комунальні підприємства і ніші організації, які використовують кошти платників податків.

Моніторингом досліджувались пріоритетні напрямки житлово-комунального господарства, освіти та відновлення соціальних об’єктів за 2016-2019 роки. За його даними, Кремінська міська рада найактивніше використовує систему Прозорро при здійсненні державних закупівель. За період з листопада 2016 по жовтень 2019 провела через систему Prozorro 329 закупівель.
Дослідження проводилось за вибірковими конкурсними процедурами, яких було достатньо для виявлення системних недоліків. За його результатами з'ясовано, що представники органів влади обирали виконавців переважно за допомогою неконкуретних процедур.
Кремінська міська рада найбільшу кількість провела за CPV 45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг - усього 56 процедур на загальну суму 17 млн грн. Всі процедури проведено за участі 1 учасника за відсутності дискваліфікацій.
Крім того, виявлено загальну тенденцію до неповного формулювання предмету закупівлі з окремими випадками подрібнення сум або складання умов у тендерній документації задля уникнення конкурентної процедури. Загальною вадою виявилось неоприлюднення обов’язкових специфікацій.

Громадські експерти розробили загальні рекомендації для всіх досліджених місцевих рад. Вони пропонують підвищити професійний рівень відповідальних осіб шляхом проходження навчання щодо правил проведення державних закупівель в системі ProZorro з врахуванням змін до законодавства, забезпечити виконання вимог ст. 2,10 ЗУ «Про публічні закупівлі», забезпечувати наявність конкуренції при здійсненні державних закупівель. А також врахувати в своїй подальшій роботі ключові зміни в законодавстві, що запроваджені Законом № 1076 від 19 вересня 2019 року. Передбачено, що закон виведе з тіні понад чверть мільйона закупівель на рік, адже система Prozorro стає обов’язковою для закупівель вартістю від 50 тисяч грн кожна (зараз від 200 тис. грн). Крім того, закон зобов'язує замовника звітувати через Prozorro про усі закупівлі вартістю від 1 копійки (зараз від 50 тисяч грн) та запроваджує персональну відповідальність посадових осіб (зокрема, керівників держустанов) за порушення законодавства у сфері публічних закупівель: штраф від 2 до 10 тисяч неоподаткованих мінімумів (34-170 тисяч грн). Зараз відповідальність колективна.

"За результатами моніторингу ми провели зустрічі з керівництвом досліджених місцевих рад та круглий стіл за участю громадськості, - поділився Сергій Кошель, голова організації “Громадська платформа”, - тепер ми об'єднаємо зусилля для підвищення прозорості місцевих бюджетів на Луганщині”. За результатами круглого столу створено експертну робочу групу з метою підвищення відкритості процесу закупівель.

Додатково. Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.
Представництво ПРООН в Україні Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine

#UNRPP #UNDP #EU #ПРООН #Взаємодія_Плюс

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...