Як правильно заповнювати виборчий бюлетень на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року

17:20
Як правильно заповнювати виборчий бюлетень на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року

Громадянська мережа ОПОРА інформує про те, як правильно заповнювати виборчий бюлетень на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Давайте сьогодні потренуємось і зрозуміємо логіку самого виборчого бюлетеня, щоб 25 жовтня ні для кого не було сюрпризів, пропонує координаторка ОПОРИ Ольга Айвазовська. 

«Голосування за сільських, селищних, міських голів є вкрай легким, як ми завжди голосували у межах мажоритарної виборчої системи або за президента. Прості дані, ставимо галочку або хрестик», – каже експертка.

А от логіка, філософія бюлетеня за пропорційною виборчою системою в територіальних виборчих списках, за її словами, є дещо іншою.

«У бюлетені побачимо дві колонки даних. Перша зліва – назва політичної партії та її лідер, який не балотується у жодному територіальному окрузі, але на нього орієнтуються громадяни. Навпроти назви партії буде стояти простий квадратики, куди традиційно вписуємо галочку або хрестик. Далі побачимо список від 5 до 12 кандидатів, які мають номери. Заповнюючи бюлетень, необхідно вписати в індексний спосіб цифру кандидата, якого побачите справа списку партії. Голосувати потрібно саме за кандидата зі списку тієї партії, яку ви підтримали. У квадратик, що складається з двох частин, вписуємо лише ту цифру, яка стоїть навпроти кандидата, якому хочете надати перевагу. Таким чином ця особа має шанс просунутись вгору, якщо набере необхідну кількість голосів. Тоді ці списки дійсно буду відкритими, де рішення виборця є ключовим», – додає Ольга Айвазовська.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...