Запит на інформацію та звернення громадян: у чому різниця

17:20
Запит на інформацію та звернення громадян: у чому різниця

Згідно з ст. 19 Законом України «Про доступ до публічної інформації» запит на інформацію - це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Під зверненнями громадян потрібно розуміти викладені в письмовій або усній формі пропозиції, заяви і скарги (ст. 3 Закону України «Про звернення громадян»).

Ці поняття відрізняються між собою насамперед змістом: запит - прохання надати інформацію, звернення - прохання вчинити дії, викладені у пропозиціях, заявах чи скаргах.

До того ж запит інформації подається задля реалізації конституційного права на отримання інформації, передбаченого ст. 34 Конституції України і встановленого Законом України «Про доступ до публічної інформації», а звернення - з метою реалізації своїх конституційних прав, а саме: за допомогою пропозицій громадяни можуть реалізовувати не тільки право на звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування, але й право брати участь в управлінні державними справами. Із заявами звертаються щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів або скаргою про їх порушення.

Також є відмінність у строках надання відповіді: на запити - 5 робочих днів, на звернення - 30 календарних днів.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...