Чи включається до страхового стажу період навчання у ВУЗі?

17:15
Чи включається до страхового стажу період навчання у ВУЗі?

Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Відповідно до діючого законодавства до стажу роботи зараховується навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.

Проте з 1 січня 2004 року (якщо особа не працювала) не зараховується до страхового стажу, оскільки студенти не підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню.

Слід зазначити, що за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

У випадку якщо Вам відмовляють у зарахуванні до страхового стажу періодів навчання, необхідно звернутись до суду та оскаржувати дії органів Пенсійного фонду України, зобов’язуючи їх зарахувати відповідний період.

Таким чином, до страхового стажу, з урахуванням якого визначатиметься право на пенсію та її розмір, буде зараховано навчання лише до 1 січня 2004 року.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...