Створено перший віртуальний правовий центр в Луганській області

10:20
Створено перший віртуальний правовий центр в Луганській області

Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» в рамках реалізації проєкту за фінансової підтримки ІСАР Єднання створено перший віртуальний правовий центр в Луганській області та його інформаційні пункти в 4-х місцевих громадах - Станиця Луганська, Широкий, Красна Талівка, Щастя.

За словами керівника проекту Євгена Патруль, підвищення обізнаності населення щодо можливості отримання правової допомоги у віддалених населених пунктах та сільській місцевості Станично-Луганського та Новоайдарського районів та захист прав постраждалих від пожеж у Луганській області через інформаційно-правопросвітницьку кампанію, створення віртуального правового центру та його інформаційних пунктів є основною метою даного проєкту.

В рамках проєкту запроваджено перший в Луганській області Віртуальний Правовий Центр та його інформаційні пункти в 4-х місцевих громадах Луганщини, які покликані полегшити доступ людей до правосуддя, адміністративних та соціальних послуг, послуг з отримання правової допомоги, захистити права постраждалих від пожеж у Луганській області. Це актуально, оскільки люди в селах та маленьких містах досить часто відірвані від провайдерів правової допомоги та не обізнані куди можна звернутись за допомогою, не володіють навичками використання смартфонів/планшетів та не мають їх в наявності.

«В рамках проєкту ми хочемо випробувати в реальних умовах життєздатність запропонованої моделі роботи Віртуального Правового Центру, як незалежного провайдера правової допомоги у громадах Луганщини та у разі успіху, пощирити цю модель на усі адміністративні райони Луганщини протягом 2-х років, В подальшому плануємо розширити роботу даного центру на всі громади Луганщини» - ділиться планами керівник проекту Євген Патруль.

Центр створено, щоб віддалено надавати безкоштовну юридичну допомогу вразливим верствам населення, де б вони не знаходилися. Юрист центру віддалено і безкоштовно надає юридичну допомогу вразливим верствам населення п’ять днів на тиждень по Skype, Viber, Facebook і за телефонами гарячої лінії.

На сьогодні облаштовуються інформаційні пункти віртуального правового центру в 4-х будинках культури та бібліотеках Станиці Луганської, Щастя, селищ Широкий та Красна Талівка. В зазначених установах створюються куточки віртуального правового центру. Там буде розміщено інформаційний стенд з правовою інформацією, надано в постійне користування закладам ноутбуки, з метою допомогти людям похилого віку та іншим вразливим верствам населення отримати базову правову інформацію та навчити /допомогти використати інтернет та онлайн засоби зв'язку для звернення до професійного юриста віртуального Правового центру.

На базі Центру буде також проведено навчальний вебінар через Zoom платформу для правових радників – працівників закладів культури/бібліотек на тему «Правові радники: провідники у захисті прав людини, в яких буде створено інформаційні представництва віртуального правового центру.

Надання первинної правової допомоги у приймальні Центру буде проводитись з дотриманням усіх протиепідемічних норм. Здійснення виїзних юридичних консультацій буде проводитись раз на місяць до кожної з 4-х громад: Станиця Луганська, Широкий, Красна Талівка, Щастя. Місцем здійснення виїзного юридичного прийому будуть слугувати інформаційні правові пункти Віртуального правового центру. Графік надання консультацій буде повідомлятись заздалегідь після узгодження з комунальними закладами. Кожен візит юриста буде анонсуватись у інформаційних пунктах ВПЦ та в мас-медіа.
Під час юридичних консультацій може бути надана первинна правова допомога, інформація довідкового характеру, шаблони звернень, документів правового характеру та позовних заяв, у разі необхідності людей буде перенаправлено до провайдерів правової допомоги, які відповідають за певну сферу.

Окрім іншого, проєктом передбачено проведення інформаційно-правопросвітницької кампанії «Правовий захист», під час якої буде розроблено та розповсюджено буклет «Оформлення компенсації після пожеж», в якому буде розміщена інформація щодо контактів основних установ та організацій, які надають правову допомогу у різний спосіб, судів різних інстанцій, основних соціальних установ. Також буде розроблено та розповсюджено буклет «Віртуальний Правовий центр: ваш юридичний провідник», в якому буде розміщено інформація про ВПЦ та його інформаційні пункти, контакти гарячої лінії, опис сфери діяльності та перелік правових питань, з якими можна звернутись до Центру.

Дляотримання детальної інформації про роботу Центру слідкуйте за публікаціями та новинами на Фейсбук-сторінці організації

https://www.facebook.com/spilka.zahystu

для запитань звертайтесь на електронну пошту: spilkazahistsvobod@ukr.net

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...