У Волноваському районі створено мережу правових радників

14:15
У Волноваському районі створено мережу правових радників

У межах проєкту «Громадська ініціатива з посилення правових можливостей мешканців м. Вугледар, м. Волноваха та сільських громад Волноваського району Донецької області» на базі Центру правової інформації ГО «Правозахисний центр «Ліга жінок виборців» створено мережу правових радників у Волноваському районі.

До Мережі правових радників увійшли активні члени громад Волноваського району та представники інших населених пунктів Донецької області, які успішно пройшли навчання в освітній програмі «Школа правових радників». Усього Мережа складається з 16 сертифікованих правових радників.

Мережа працює для досягнення таких цілей:

• запобігати появі спорів у майбутньому через підвищення правової грамотності населення;

  • формувати правову культуру і повагу до прав людини, а також нетерпимість до проявів корупції у жителів сіл;
  • підвищувати рівень правової обізнаності населення;
  • виявляти проблеми при застосуванні законів і прийнятих на їх виконання актів на практиці та пропонувати шляхи вирішення таких проблем;
  • з’ясовувати, які питання щодо застосування законів цікавлять жителів сіл, і доносити до людей потрібну їм інформацію.
  • «Правові радники – це перша точка доступу до правосуддя для жителів сіл та невеликих міст. Правові радники – це звичайні люди, які не мають юридичної освіти, проте пройшли спеціальне навчання з базових правових питань та отримали відповідні сертифікати. Передусім, правові радники – активні та небайдужі волонтери, озброєні правовими знаннями та навичками, які вони готові задіяти в своїх громадах. Це люди, які користуються повагою, довірою та авторитетом з боку жителів громади, а також молоді люди, що прагнуть їх здобути і роблять для цього відповідні дії», – розповідає голова організації Дар’я Левчук.

    На початку проєкту було сформовано координаційний комітет Мережі, що займається розвитком організаційного та ресурсного потенціалу правових радників. Правові радники отримують консультації юристів ГО щодо їх роботи та допомогу у складанні документів, використовують ресурси Центру правової інформації для підготовки документів, проведення зустрічей, тощо. Щомісячно між учасниками Мережі проводяться наради та тренінги професійного розвитку для розвитку Мережі правових радників. Також члени Мережі мають доступ до нормативно-правової бази, кейсів та історій успіху ГО в сфері надання безоплатної правової допомоги в громадах.

    У грудні минулого року, після отримання сертифікатів радники розпочали працювати в своїх громадах та надавати консультації. Для збору інформації було розроблено спільний онлайн-журнал реєстрації, також планується написання історій успіху та успішних кейсів, що публікуватимуться в соціальних мережах та партнерських сайтах та будуть доступні всім іншим радникам. Окрім цього, створено спільну групу в вайбері та фейсбуці, де всі радники можуть спілкуватись, обмінюватися досвідом, викладати власну корисну інформацію.

    Для продуктивної комунікації в громадах було розроблено типовий макет плакату для контактів правового радника та їх розміщення у себе в громаді. Окрім цього, розроблено інструкції для ведення соціальних мереж правовими радниками та макети інформаційних повідомлень для локальних ЗМІ з метою ефективнішої популяризації їхньої роботи. Радники працюють на волонтерських засадах та можуть обирати кількість днів, годин на тиждень, які вони присвячують цій діяльності та надають консультації.

    Проєкт «Громадська ініціатива з посилення правових можливостей мешканців м. Вугледар, м. Волноваха та сільських громад Волноваського району Донецької області» реалізується ГО ГО «Правозахисний центр «Ліга жінок виборців» за технічного адміністрування РЦ «ГУРТ» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

    Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

    Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії

    Оцініть новину

    Немає коментарів. Ваш буде першим!
    Завантаження...