Реєстрація місця проживання дитини, яка не досягла 14 років

15:50
Реєстрація місця проживання дитини, яка не досягла 14 років

Законодавством передбачено, що реєстрація місця проживання дитини, яка не досягла 14 років, здійснюється разом із одним з батьків.

Здійснюється за наявності письмової згоди іншого з батьків у присутності реєстратора, або ж на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди іншого з батьків (крім ситуацій, за яких місце проживання дитини встановлювалось судовим рішенням або рішенням органу опіки та піклування) (п. 18 Правил реєстрації місця проживання від 02.03.2016 р.).

Тобто, є кілька варіантів вирішення ситуації реєстрації місця проживання: батько особисто з'явиться до ЦНАП і в процесі реєстрації напише заяву про свій дозвіл на реєстрацію, реєстрація відбудеться за довіреністю, засвідченою належним чином у консульській установі, можна звернутися до суду із вимогою зобов'язати ЦНАП здійснити реєстрацію.

Якщо між батьком дитини та матір'ю немає спору щодо визначення місця проживання дитини, ЦНАП зобов'язаний здійснити реєстрацію.

Однак, незважаючи на позитивну судову практику, все ж, ЦНАП часто відмовляють у здійснення реєстрації, вказуючи, що кожен випадок унікальний, працівники ЦНАП точно не можуть знати, чи дійсно відсутній спір між батьками, тому заінтересована у реєстрації особа повинна звертатися до суду. Тобто, в даному випадку необхідно звертатися до суду.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...