Як внутрішньо переміщеним особам (ВПО) отримати первинну медичну допомогу не за місцем реєстрації декларації та безкоштовні ліки за місцем фактичного перебування?

15:15
Як внутрішньо переміщеним особам (ВПО) отримати первинну медичну допомогу не за місцем реєстрації декларації та безкоштовні ліки за місцем фактичного перебування?

В Черкаській області діє Обсерваторія прав жінок.

Її створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області»за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх». Сюди на початку березня 2023 року на гарячу лінію зателефонувала пані Ірина.

У розмові хриплим та виснаженим голосом жінка повідомила, що в кінці лютого 2023 року захворіла ГРВІ, в той же час в лікарню не зверталася, каже що немає коштів платити за прийом лікаря та й не знала в яку саме лікарню вона має право звернутися за допомогою.

З розмови з жінкою стало відомо, що пані Ірина 7 квітня 2022 року, з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, покинула своє місце проживання у Сєвєродонецьку (Луганська область) та переїхала до Черкас, де і отримала статус внутрішньо переміщеної особи. У мирні часи Ірина працювала в агентстві, вела дуже активне соціальне життя. За три тижні самолікування жінка виснажилась, стан погіршився, до того ж вона стала хвилюватися за свого онука, який проживає разом з не та якому лише 4 роки. Ірина скористалася порадою подруги та зателефонувала до нашого офісу.

Вислухавши пані Ірину юристка Обсерваторії прав жінок в Черкаській області пояснила, що відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» держава гарантує повну оплату згідно з тарифом за рахунок коштів Державного бюджету України надання громадянам необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів. Це передбачено програмою медичних гарантій. У межах програми медичних гарантій держава гарантує громадянам, іноземцям, особам без громадянства, які постійно проживають на території України, та особам, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, повну оплату, за рахунок коштів Державного бюджету України, необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних з наданням, зокрема первинної медичної допомоги.

У розумінні зазначеного вище Закону первинна медична допомога - це медична допомога, що передбачає надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, здійснення профілактичних заходів; направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги; надання невідкладної медичної допомоги у разі розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнта, який не потребує екстреної, вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

Отже, ВПО має право звернутися до закладу охорони здоров’я, який надає первинну медичну допомогу, на власний вибір без укладання нової декларації з лікарем. Крім того, для ВПО доступна програма «Доступні ліки», в рамках якої всі препарати за рецептом для людей, які потребують постійного лікування, можна отримати в аптеці з позначкою «Тут є «Доступні ліки».

Таким чином, Ірині пояснили, що кожен пацієнт має право на безоплатний гарантований державою пакет медичних послуг на первинній ланці. Юристка ГО «Спілка захисту громадянських свобод» зателефонувала до КНП «Другий Черкаський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», як найближче розташований до місця проживання жінки, та записала Ірину на прийом до лікаря на найближчий час реєстрації. Крім того, Ірину проінформували про можливість отримувати інформацію про медичні послуги за номером телефона 1677.

Через два тижні до офісу Обсерваторії прав жінок в Черкаській області завітала пані Ірина з посмішкою та словами подяки фахівцю ГО «Спілка захисту громадянських свобод» за допомогу у вирішенні її питання зі здоров’ям.

Програма USAID «Справедливість для всіх» - USAID Justice for All Activity

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...