Як діяти при пошкодженні майна внаслідок військових дій?

11:15
Як діяти при пошкодженні майна внаслідок військових дій?

Пані Ольга завітала до Обсерваторії прав жінок в Черкаській області, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».

Обсерваторія діє в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області». Пані Ольга разом із сестрою померлого чоловіка звернулась сюди із проханням надати їй правову допомогу щодо її пошкодженого нерухомого майна.

Жінка все своє мирне життя після одруження прожила у селі Херсонської області, але 15 березня 2022 року після масивного обстрілу агресором евакуювалася. Наразі вона проживає в невеликому селі Черкаської області зі статусом внутрішньо переміщена особа (ВПО). Жінка в розпачі каже, що хоче повернутися жити додому, але дім пошкоджений, а надвірні будівлі всі зруйновані. Каже, що дізналася від сусідки, яка повідомила сумну звістку по телефону.

Вислухавши пані Ольгу, юристка ГО «Спілка захисту громадянських свобод» роз’яснила їй алгоритм подання Інформаційного повідомлення до Реєстру пошкодженого та знищеного майна та послідовність дій. Керуючись положеннями Порядку подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 березня 2022 р. № 380 було вирішено подати інформаційне повідомлення до Реєстру пошкодженого та знищеного майна через адміністратора центру надання адміністративних послуг, адже телефон пані Ольги не підтримує застосунок ДІЯ.

Юристу ГО «Спілка захисту громадянських свобод» вдалося зареєструвати пані Ольгу в електронну чергу офісу Центру надання адміністративних послуг у день надання юридичних послуг. Юрист пересвідчився, що жінка, для внесення інформації в Інформаційне повідомлення має при собі паспорт, Реєстраційний номер облікової картки платника податків, відомості про нерухоме майно, відомості про кількість осіб, що проживали та інформацію про пошкодження. Також, фахівець ГО «Спілка захисту громадянських свобод» повідомила пані Ользі про її право подати заяву про скоєння злочину до Національної поліції України, оскільки в матеріалах кримінального провадження також відбувається фіксація пошкодженого майна, бо пошкодження майна внаслідок дій агресора є міжнародним злочином. Після отриманого алгоритму та послідовності дій, пані Ольга поспішила до офісу ЦНАП.

В той же самий день, жінка зателефонувала до офісу ГО «Спілка захисту громадянських свобод» та вже радісним голосом повідомила, що інформаційне повідомлення до Реєстру пошкодженого та знищеного майна адміністратором центру надання адміністративних послуг було сформоване. Також, пані Ольга встигла подати заяву до Національної поліції України. У кінці розмови вона обіцяла запросити в гості до в майбутньому відбудованого дому у своєму рідному селі на Херсонщині.

Програма USAID «Справедливість для всіх» - USAID Justice for All Activity

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...