Як отримати матеріальну грошову допомогу в наслідок техногенної катастрофи?

17:05
Як отримати матеріальну грошову допомогу в наслідок техногенної катастрофи?

Через підрив вночі російськими окупантами Каховської ГЕС у Херсонської області в Україні неймовірні втрати: десятки загиблих і зниклих безвісти.

Тисячі людей втратили своє майно та евакуйовані до інших міст. Десятки знівечених населених пунктів із тисячами зруйнованих домівок опинилися під водою.

Саме таке лихо спіткало пані Олену та її сім’ю. Жінка 52 років разом зі своїм чоловіком 59 років та літніми батьками проживали на правобережжі Херсонської області в с. Токарівка. Вони витримали тяжкі часи під час окупації, але дочекались звільнення села та Херсона від загарбників. Весь період життя після повномаштабного вторгнення РФ сім’ї супроводжувався страхом, постійними обстрілами та небезпекою. Та події затоплення Каховської ГЕС родина покинула рідну домівку. Внаслідок штучної повені, будинок пані Олени опинився під водою: зіпсовані стіни, меблі, техніка, речі - все, що було в оселі та навколо неї. На щастя, документи та деякі важливі речі встигли вберегти, так як вони знаходилися у «тривожній валізі», ще з початку повномасштабного вторгнення.

В червні 2023 року пані Олена з чоловіком та літніми батьками приїхали в Черкаси, де стали на облік як внутрішньо переміщені особи. В Черкасах жінка познайомилася з представниками Обсерваторії прав жінок, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод» в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області». Обсерваторія діє за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх». Пані Олена звернулася в ГО «Спілка захисту громадянських свобод» з питанням, як отримати від держави 5000 грн допомоги, про які жінка дізналася з новин.

Згідно п. 8 Порядку матеріальна грошова допомога призначається одноразово у розмірі 5000 грн на одну постраждалу особу в разі звернення за такою матеріальною грошовою допомогою не пізніше ніж до 31 серпня 2023 року (включно). Розмір отриманої матеріальної грошової допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів державної допомоги, що надається відповідно до законодавства, та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України. Відповідно до п. 12 Порядку виплату матеріальної грошової допомоги здійснюють органи соціального захисту населення або виплатний центр.

Перевіривши інформацію та документи жінки, , юристом ГО «Спілка захисту громадянських свобод» були складені разом з пані Оленою чотири заяви про надання матеріальної грошової допомоги. Р на кожного члена родини. Заповнені заяви, з додатками до них, пані Олена та її родина подали до Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради.

Враховуючи, що виплату матеріальної грошової допомоги здійснюють органи соціального захисту населення та той факт, що жінка та члени її родини підпадають під критерії осіб, яким така матеріальна допомога Порядком призначається, наразі пані Олена, її чоловік та батьки чекають від Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради повідомлення про надходження грошових коштів.

Програма USAID «Справедливість для всіх» - USAIDJusticeforAllActivity

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...