Війна – не привід забути про сплату аліментів

16:55
Війна – не привід забути про сплату аліментів

Є випадки коли аліменти на дитину за виконавчим листом не сплачуються вже майже рік.

Про такий випадок повідомила пані Яна, яка в червні 2023 року звернулася до Обсерваторії прав жінок, яку створено Громадською організацією «Спілка захисту громадянських свобод», з проханням допомогти відновити сплату аліментів на її неповнолітнього сина Назара, якому наразі виповнилося 15 років. Обсерваторія діє в межах грантового проєкту «Посилення правових можливостей жінок місцевих громад Черкаської області» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».

Жінка надала юристу Обсерваторії копію рішення Черкаського районного суду Черкаської області від 2009 року та постанову про відкриття виконавчого провадження від 2009 року. Згідно рішення суду з батька Назара, не працюючого, стягнуто аліменти на користь пані Яни на утримання неповнолітнього сина, в розмірі чверті частини всіх видів заробітку щомісячно, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з червня 2009 року і до досягнення дитиною повноліття.

У липні 2009 року Черкаським відділом державної виконавчої служби у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) (далі – ДВС) відкрито виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа про стягнення аліментів в розмірі чверті частини з усіх видів заробітку. Жінка зауважує, що аліменти надходили систематичного кожного місяця, іноді з невеликою затримкою, та починаючи з листопада 2022 року аліментні зобов’язання не виконуються.

Порядок стягнення аліментів визначений ст.71 Закону України «Про виконавче провадження». Так, згідно зазначеної статті, виконавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого Сімейним кодексом України. За наявності заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, стягнення може бути звернено на майно боржника.

Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо існує непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

Керуючись положеннями Закону України «Про виконавче провадження», зокрема ст. 71 юристом Обсерваторії було підготовлено до ДВС запит про хід виконавчого провадження, який в тому числі, містив вимогу про надання довідки про наявність заборгованості зі сплати аліментів. Крім того, запит містив посилання на ст. 74 Закону України «Про виконавче провадження», змістом якої врегульовано порядок оскарження рішень, дій або бездіяльності виконавців та посадових осіб органів державної виконавчої служби. Зазначений запит пані Яна подала до канцелярії ДВС особисто у липні 2023 року. Крім того, на особистому прийомі пані Яна повідомила державного виконавця, що скористається своїм правом, закріпленим ч. 11 ст. 71 Закону та звернеться до органів досудового розслідування із заявою про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.

Завдяки консультації юриста Обсерваторії та оформленого запиту до ДВС 50 % заборгованості зі сплати аліментів були погашені у серпня 2023 року, інші 50 % заборгованості будуть сплачені до початку жовтня 2023 року (саме так значилось у відповіді державного виконавця).

Зазначену інформацію радісна пані Яна повідомила представникам ГО «Спілка захисту громадянських свобод» по телефону. Тож, жінці не довелось звертатися до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...