Правова консультація щодо внесення змін до заповіту

18:10
Правова консультація щодо внесення змін до заповіту

До громадського центру правосуддя, який працює за ініціативи ГО «Центр громадської активності «СІТІ ХАБ» звернулася пані Людмила. Вона є людиною похилого віку, яка потребує уваги та турботи власних дітей, яка останні декілька років свідомо відсутня з їх боку.

Останні роки за жінкою доглядає особа, яка не перебуває з нею в родинних стосунках. Років 10 тому, пані Людмилою був складений заповіт щодо її нерухомість на своїх 2 дочок. Але жінка має бажання змінити заповіт та вписати в нього особу, яка доглядає її останні роки, але не знає, чи можна вносити в заповіт особу, яка не є її родичем, і куди для цього треба звернутися.

Людмилі надано консультативну допомогу юристом центру та роз'яснено, що заповідач є вільним у виборі спадкоємців – може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом та передати своє майно не лише родичам, а й зовсім чужим людям, які не є членами родини. Скасування заповіту, внесення до нього змін провадяться у порядку, встановленому Цивільним кодексом України для посвідчення заповіту і підлягають державній реєстрації у Спадковому реєстрі.

Пані Людмила, як заповідач, має право змінити заповіт, право на скасування та внесення змін до заповіту зберігається за заповідачем у будь-який час, за умови збереження у заповідача повної цивільної дієздатності. Скасування заповіту може бути зроблено заявою («пряме» скасування) або складенням нового заповіту зі зміною заповідальних розпоряджень щодо кола спадкоємців та (або) розподілу спадкового майна («непряме» скасування). Якщо новий заповіт призводить до скасування попереднього, це не має наслідком відновлення юридичної дії заповіту, який був складений до попереднього.

Крім того пані Людмилі роз'яснено, що існує обов'язкова частка у спадщині. Суд може визнати заповіт частково недійсним і в тому випадку, якщо в нього не включені особи, які мають право на обов’язкову частку у спадщині: до них відносяться: малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки, які спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (стаття 1241 ЦКУ).

Пані Людмилі доведено, що відповідно до ст. 37 ЗУ «Про нотаріат», ст. 1251 ЦКУ, якщо у населеному пункті немає нотаріуса, заповіт, крім секретного, може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування.

Я зрозуміла подальший напрямок своїх дій та тепер буду знати, що мені робити надалі.

Людмила була проінформована що до юридичної складової її питання та алгоритму подальших дій. Наразі Людмила займається складанням нового заповіту, вона вдячна за допомогу юристу центру за допомогу. 

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...