Підсумки спостереження за виборчою кампанією в Луганській області напередодні дня голосування

10:10
Підсумки спостереження за виборчою кампанією в  Луганській області напередодні дня голосування

Протягом останнього місяця Луганську область відвідало 4 кандидати на посаду Президента України. Так, 25 березня з передвиборчим візитом Луганщину відвідав кандидат в Президенти України Юрій Дерев’янко. 

Разом з прихильниками кандидат провів автопробіг дорогами Кремінського району - Рубіжного – Лисичанська – Сєвєродонецька, під час автопробігу Юрій Дерев’янко провів нечисленні зустрічі з прихильниками на центральних площах зазначених міст. Крім того, кандидат провів зустріч з однодумцями у конференц-залі комплексу «Green town». Крім того, кандидат провів зустріч з однодумцями у конференц-залі комплексу «Green town».

24 березня Сєверодонецьк у складі концертної групи «Вечірній квартал» відвідав кандидат Володимир Зеленський. Протягом дня Володимир Зеленський та «Вечірній квартал» провели у «Льодовому палаці» міста 2 концерти, один з яких був безкоштовним. При цьому, політичної агітації на користь кандидата під час заходів зафіксовано не було. Втім, початок другого концерту ненадовго перервало анонімне повідомлення про наміри невідомих осіб скоїти вибух у місці проведення концерту. Нацполіція перевірочними заходами вибухівки не виявила, захід зірвано не було.

23 березня візит до міста Сєвєродонецька кандидата від «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула у супроводі екс-кандидата Євгенія Мураєва пройшов без ексцесів та порушень громадського порядку. Під час перебування в регіоні Олександр Вілкул та Євгеній Мураєв провели зустріч з виборцями на центральній площі Сєвєродонецька та відвідали телерадіокомпанію «ІРТА».

17 березня у рамках передвиборчої кампанії Луганську область відвідала кандидатка Юлія Тимошенко. Напередодні самого виступу Юлії Тимошенко на площі Перемоги Сєвєродонецька на телефон диспетчера Державної служби надзвичайних ситуацій надійшов анонімний дзвінок про замінування площі та розташованої поряд будівлі Луганської обласної військово-цивільної адміністрації з вимогою припинення проведення заходу. Проведеною правоохоронцями перевіркою інформація не підтвердилася, мітинг відбувся. Поряд із цим, до поліції надійшло повідомлення від студента вищого навчального закладу Сєвєродонецька відносно того, що йому та іншим студентам у середині березня безкоштовно було роздано квитки на концерт однієї із популярних груп, який вони відвідали. Згодом, студенти отримали повідомлення про необхідність прибути на мітинг Юлії Тимошенко або повернути вартість квитка. У коментарі ОПОРІ помічник начальника ГУНП в Луганській області Роман Ткачов зазначив, що така заява дійсно була та наразі фактів, які б підтверджували підкуп виборців, немає.

Представники ОПОРИ у березні фіксували порушення виборчого законодавства. Зокрема, Сергій Кошель подав до поліції заяви відносно смс із погрозами на адресу членів 113 ОВК, а також відносно інструкції, яка була роздана членам комісій, де була вказана одна з технологій фальсифікації під час підрахунку голосів. Наразі проводиться перевірка, за результатами якої буде прийнято рішення згідно з нормами законодавства.

Поряд із цим, Спостерігачі виявили агітаційну продукцію кандидата в президенти України Сергія Тарути, яка не містить відомостей про установу, яка здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів, що суперечить вимогам ч. 3 ст. 59 та ч. 16 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України».

Спостерігачі зафіксували розповсюдження у місті Сєвєродонецьку в агітаційних наметах Юлії Тимошенко друковану продукцію кандидатки в президенти України з використанням стилізованого зображення Державного герба України. Зазначені друковані матеріали мають окремі ознаки використання державних символів у політичній рекламі, що забороняється ч. 1 статті 8 Закону України «Про рекламу».

Поряд із цим, у випуску №10 газети «Новый путь» від 7 березня 2019 року на 3 сторінці видання опубліковано привітання жінок зі святом від імені Олега Ляшка без позначки, яка б маркувала політичну рекламу (при цьому, саме повідомлення має окремі ознаки політичної реклами), зазначені факти можуть мати ознаки порушення вимог щодо маркування та заборони прихованої політичної реклами, що забороняється Законом України «Про рекламу».

В Луганській області у 6 виборчих округах сформовано 522 дільничні виборчі комісії. Представники ОПОРИ з’ясували кількісний склад комісій та представленість у них кандидатів у Президенти.

Так, окружна виборча комісія 105 округу сформувала 6 дільниць, 106 округу – 70 дільниць, 107 округу – 61 дільницю, 112 округу – 40 дільниць, 113 округу – 198 дільниць, 114 округу – 147 дільниць.

Найбільша кількість керівних посад (голови, заступники, секретарі) в ДВК представлена від Юлії Тимошенко та Юрія Бойко – по 128 людей. На другому місці відразу три кандидати - чинний Президент Петро Порошенко, Володимир Зеленський та Олег Ляшко – по 124 представники. Третій щабель займає Юлія Литвиненко – 122 людини.

Натомість, проаналізувавши кількість представників у складі ДВК по області, ОПОРА дійшла висновку, що найбільшу представленість мають Володимир Зеленський, Олег Ляшко та Юлія Тимошенко – по 521 члену у ДВК. Не набагато відстають від них Юлія Литвиненко та Петро Порошенко – по 520 представників, а також Юрій Бойко – 517 членів ДВК. Найменшу кількість кандидатур висунули Олександр Шевченко – 98, Валентин Наливайченко – 50, а також Олександр Данилюк – 1 людину.

У березні на білбордах Луганської області представлені 7 з 39 зареєстрованих кандидатів у Президенти України. При цьому, їхня агітаційна продукція займає близько 67,2 % від загальної кількості металоконструкцій в області (за умов її збільшення на 13 одиниць), що на 7,7% більше, ніж минулого місяця. Найбільшу представленість у цьому сегменті зберіг чинний Президент Петро Порошенко. Зокрема, агітматеріали на його користь займають 36%. На другому місці за обсягами використання політичної реклами на рекламних металоконструкціях Луганщини займає Юлія Тимошенко 11,8. При цьому, в підтримку кандидатки Юлії Тимошенко можна також віднести і 8 білбордів кандидата Сергія Тарути, що пов’язано з їх змістом: постери містять фото Сергія Тарути з написом «Тарута за Юлію Тимошенко. Голос за мир». Третє місце в розрізі присутності на рекламних площинах займає Юрій Бойко. Його агітаційна продукція у кількості 10 білбордів складає 5,37%.

Поряд із цим, помічник начальника ГУНП в Луганській області Роман Ткачов зазначив, що всього повідомлень, які були зареєстровані під час передвиборчої кампанії 2019 року, нараховується 176, із них складено 10 адміністративних протоколів. Зокрема, порушення стосувалися незаконної агітації, пошкодження майна, підкупу виборців, фактів хуліганських дій, перешкоджанню виборчому процесу, службове підроблення, перешкоджання здійсненню виборчого права. 

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...