Сєвєродонецькі мас-медіа та громадські активісти вчились користуватись аналітикою ProZorro

11:30
Сєвєродонецькі мас-медіа та громадські активісти вчились користуватись аналітикою ProZorro

24 жовтня в м. Сєвєродонецьк за ініціативи ГО «Громадська платформа» в рамках діяльності за проектом «Моніторинг закупівель за допомогою модулю аналітики PROZORRO в Кремінській, Красноріченській, Новоайдарській ОТГ Луганської області» був проведений навчальний семінар для представників засобів масової інформації та громадських організацій на тему: «Як користуватися аналітикою ProZorro».

Захід, тривалістю 6 годин зібрав представників місцевих та регіональних ЗМІ і громадських організацій. Тренерка Наталія Заболотна, експерт з відкритих даних впродовж заходу розкривала відповіді на ряд головних питань, пов’язаних з моніторингом системи Прозоро, зокрема:

- Які норми законодавства слугують для діяльності Єдиної системи електронних публічних закупівель ПроЗорро.

- Як побудована електронна система публічних закупівель.

- Як використовувати модуль аналітики bi.prozorro.org для контролю за закупівлями і виявлення порушень.

- Як пов’язати тендер та план закупівлі в Прозоро.

Під час роботи в групах учасники відпрацьовували отримані навички на практичних вправах і намагались дослідити означені завданням закупівлі, проведені державними органами на предмет виявлення порушень.

Окрім іншого, учасникам були презентовані результати моніторингу державних закупівель, що проводились Красноріченською ОТГ, Новоайдарською селищною радою і Кремінською міською радою. Дане дослідження проводилось в період з 01.09.2019 по 15.10.2019 з використанням інформації з таких відкритих джерел як: https://bi.prozorro.org/sense/app/2595af2b-985f-4771-aa36-2133e1f89df0https://dozorro.org , https://clarity-project.info , https://www.007.org.ua і досліджувались пріоритетні напрямки ЖКГ та відновлення соціальних об’єктів за період 2016-2019 років.

Дослідженням було з’ясовано, що розпорядники, які досліджувались, проводили закупівлі за двома CPV: 45000000-7 Будівельні роботи та поточний ремонт і 45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг. Найбільше за цими напрямами було витрачено: в 2018 році Новоайдарською селищною радою 5 360,547 тис.грн., Кремінською міською радою 6 515,98 тис.грн. та Красноріченською ОТГ в 2019 році 3 742,211 тис.грн.

Красноріченська селищна рада Кремінського району Луганської області за період з листопада 2016 по 12 жовтня 2019 року провела через систему Прозорро 99 закупівель, з яких 69 неконкурентні. Найбільша кількість за CPV 45000000-7 Будівельні роботи та поточний ремонт. Загалом 13 процедур на загальну суму 4,6 млн.грн. Всі процедури проведено за участі 1 учасника за відсутності дискваліфікацій.

Новоайдарська селищна рада за період з серпня 2018 по жовтень 2019 провела через систему Прозорро 198 закупівель, 193 з яких є неконкурентними. Найбільша кількість за CPV 45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг. Загалом за CPV 45230000-8 проведено 54 процедури на загальну суму 14 млн.грн. Всі процедури проведено за участі 1 учасника за відсутності дискваліфікацій.

Кремінська міська рада найактивніше використовує систему Прозорро при здійсненні державних закупівель. За період з листопада 2016 по жовтень 2019 провела через систему Прозорро 329 закупівель. Найбільша кількість за CPV 45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг. Загалом за CPV 45230000-8 проведено 56 процедури на загальну суму 17 млн.грн. Всі процедури проведено за участі 1 учасника за відсутності дискваліфікацій.

По кожній раді було визначено контрагентів, з якими було укладено найбільше договорів, а також виявлені деякі порушення, такі як не вірно визначений предмет закупівлі Красноріченською селищною радою та 2 скарги/вимоги і 311 з 329 неконкурнтних процедур у Кремінської міської ради.

За висновками, дослідження витрат на будівництво показало перевагу обрання неконкуретних процедур. Спостерігається загальна тенденція до неповного формулювання предмету закупівлі з окремими випадками подрібнення сум задля уникнення конкурентної процедури.

Як зазначив голова організації Сергій Кошель: «офіційний слоган реформи Прозоро «Всі бачать все».Після закінчення тендеру в електронній системі можна побачити всю інформацію стосовно поданих пропозицій всіх учасників, рішень тендерної комісії, всі кваліфікаційні документи, тощо. Ця інформація доступна через зручний модуль аналітики для широкого загалу».

Додатково. Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Представництво ПРООН в Україні Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPAUkraine #UNRPP#UNDP#EU#ПРООН#Взаємодія_Плюс

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...