“За останній рік муніципалітет Сєверодонецька став менш публічним” – Олексій Кормілецький про резуль

11:40
“За останній рік муніципалітет Сєверодонецька став менш публічним” – Олексій Кормілецький про резуль

Експерти Громадянської мережі ОПОРА в Северодонецьку презентували результати шостого вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування. Нагадаємо, дослідження проводилося мережею організацій впродовж червня-серпня 2019 року в усіх обласних центрах України, а також у містах Краматорськ і Сєвєродонецьк.

Северодонецьк на 15 місці у рейтингу публічності обласних центрів України.

У загальноукраїнському рейтингу індексу публічності муніципалітетів 24 обласних центрів Сєверодонецька міська рада посіла 15 місце із загальною оцінкою 64,4 %. Про це у понеділок, 7 жовтня, в СітіХаб – Сєверодонецьк розповів координатор вимірювання індексу публічності в Северодонецьку Олексій Кормілецький. Порівняно із 2017 роком Северодонецьк зменшив свій показник на 2,52 % та впав на 5 сходинок нижче. Слід зазначити, що у 2017 році муніципалітет знаходився на 10 позиції всеукраїнського рейтингу Індексу публічності з показником 66,9%. Втрата позицій пов’язана насамперед зі зниженням рівня прозорості та відкритості діяльності міського голови та виконавчих органів ради. Публічність Сєвєродонецької міської ради в розрізі суб’єктів дослідження є наступною: публічність міського голови – 59,53% (66,58% у 2017 р.), виконавчих органів – 62,63% (66,2% у 2017 р.), депутатів – 70,30% (67,93% у 2017 р.).

У той же час, Северодонецьк продовжує перебувати серед міст «із задовільним рівнем публічності». У той же час, якщо так буде тривати і далі, то місто Северодонецьк ризикує в наступному році отримати менше 60 % та отримати «статус міста із низьким рівнем публічності».

Олексій Кормілецький розповів, що дослідження Індексу публічності міської влади обласних центрів з ініціативи Громадянської мережі ОПОРА та її регіональних партнерів проводиться уже вшосте. За результатами загальноукраїнського вимірювання найпублічнішими у 2018 році стали Івано-Франківськ, Луцьк та Львів. Внизу рейтингу опинилися міста Одеса, Черкаси та Полтава

Олексій Кормілецький додав, що серед трьох об’єктів дослідження рівень публічності мера Сєвєродонецька є найнижчим: 20 позиція у рейтингу міських голів. Головна посадова особа Сєвєродонецька є непублічною у частині інформування жителів міста про автобіографічні дані, декларацію про доходи, перелік радників, процедуру прийому місцевих жителів. Відсутній прогрес і щодо звітування міського голови про діяльність. Зазвичай мер звітує виключно у письмовій формі, практика публічного звітування перед депутатами міської ради та жителями територіальної громади відсутня. Окрім цього, головна посадова особа місцевого самоврядування не звітує публічно про роботу виконавчих органів. У рейтингу публічності муніципалітетів органи виконавчої влади Сєвєродонецької міської ради отримали задовільний показник – 62,63%, що дозволило їм зайняти 14 позицію у рейтингу. Показник публічності депутатів Сєвєродонецької міської ради (70,30%) – найвищий у порівнянні з іншими об’єктами дослідження, що відповідає 11 позиції у всеукраїнському рейтингу.

Зважаючи на те, що результати вимірювання Індексу публічності Сєвєродонецької міської ради у 2018 показали зниження рівня відкритості, прозорості та підзвітності муніципалітету, Громадянська Мережа Опора надає рекомендації основним об’єктам дослідження в Северодонецьку, що підвищать рівень довіри громадян до місцевої влади:

  • розробити чіткі правила звітування усіх суб’єктів місцевого самоврядування перед жителями територіальної громади;
  • затвердити графік звітування депутатів місцевих рад та виконавчих органів перед територіальною громадою;
  • оприлюднити у повному обсязі генеральний план міста з графічною складовою;
  • опублікувати на сайті інформацію про помічників та радників міського голови;
  • вдосконалити пошукові можливості офіційного сайту ради;
  • розмістити на офіційному сайті декларації про майновий стан міських депутатів або подати активні посилання на сайт НАЗК.
  • Олексій Кормілецький також розповів, що на сайті Індексу публічності опубліковано розлогий звіт щодо результатів дослідження публічності влади Северодонецька за 2018, як і решти 23 муніципалітетів. У документі буде детальний опис щодо сильних та слабких сторін публічності влади обласних центрів, рекомендації для підвищення рівня публічності.

    Більш детальну інформацію про показники публічності кожного з 24 муніципалітетів, що досліджувалися, можна знайти на сайті Індексу публічності: publicityindex.org.

    За коментарями просимо звертатися до Олександра Неберикута, координатор кампанії з вимірювання Індексу публічності органів місцевого самоврядування – 063 628 68 37.

    Довідково: Індекс публічності – це загальнонаціональна кампанія моніторингу прозорості, відкритості та підзвітності діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Об’єктом моніторингу є міські ради в обласних центрах України. У 2019 році вимірювання здійснювалося також у тимчасово перенесених обласних центрах Донецької та Луганської областей. Проект реалізовується уже шостий рік поспіль й має на меті оцінити, наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітетів, і яким є внесок основних суб’єктів місцевого самоврядування – міського голови, депутатів та виконавчих органів – в цей процес. Система показників Індексу публічності розроблена на основі положень українського законодавства та міжнародних стандартів у сфері публічності муніципальної влади. Результатом проведеної кампанії є публікація щорічного всеукраїнського дослідження – «Індекс публічності місцевого самоврядування 2018».

    Оцініть новину

    Немає коментарів. Ваш буде першим!
    Завантаження...