Дослідженням встановлені індекси прозорості бюджетів місцевих рад Донеччини

22:30
Дослідженням встановлені індекси прозорості бюджетів місцевих рад Донеччини

Громадською організацією «Центр розвитку місцевих громад» за для підвищити обізнаність громадян про рівень прозорості та можливості їх участі у прийнятті рішень в сфері бюджетної політики, був проведений громадський моніторинг рівня прозорості формування бюджетів в громадах Донецької області.

В дослідженні прийняли участь 3 місцеві ради Донецької області - Ольгинська селищна рада, ВЦА міста Волноваха, Хлібодарівська сільська рада та визначено індекс їх прозорості.

«Дослідження прозорості місцевих рад Донеччини є одним з інструментів для реалізації поставленої нами мети - підвищення впливу громадян на процес прийняття рішень та відкритого розподілу бюджетних коштів органами місцевого самоврядування через розвиток коаліції громадських активістів, які будуть здійснювати антикорупційний моніторинг і контроль за діяльністю місцевої влади та лобіювати суспільно корисні зміни в місцевих громадах», - зазначив голова організації Ігор Гуров.

Вимірювання проводилось за наступними індикаторами:

- участь громадських рад в процесі формування місцевих бюджетів,

- виконання бюджетів,

- статистика рівня обробки відповідей на інформаційні запити щодо бюджету,

- публікації бюджету в ЗМІ,

- зміст і наповнення сайтів міських рад,

- консультації з громадськістю під час формування бюджету.

Результати дослідження дозволили вирахувати індекс прозорості формування бюджетів в досліджених громадах, який виявився доволі не високим.

Найвищий індекс виявився у Військової цивільної адміністрації міста Волноваха - 45,6 бали зі 100 можливих, в інших радах індекси дорівнюють: Хлібодарівська сільська рада – 32,4; Ольгинська селищна рада – 16.

Здебільшого, причинами досить низьких індексів означених рад є: відсутність участі громадських рад в процесі формування місцевих бюджетів, неналежний рівень консультацій з громадськістю, не проведення публікацій рішень про прийняття та звітів про виконання бюджетів в ЗМІ та недостатній рівень відкритості закупівель у «Prozorro».

В жодній з досліджених рад в процесі формування місцевих бюджетів громадські ради не приймають участь, також не проводяться публікації бюджетів в ЗМІ. Інформація про бюджетні програми та їх виконання відсутня на сайтах Ольгинської та Хлібодарівської рад. Таке формування бюджетної політики обмежує членів цих громад у можливості відслідковувати якість бюджетних рішень на стадії їх прийняття і виконання.

Для перевірки ефективностівикористання бюджетних коштів, в процесі моніторингу по кожній раді та ВЦА м. Волноваха було проведено випадковий аналіз 15 пунктів закупівель і подальше порівняння їх з ринковою вартістю тих чи інших товарів і послуг. Раціональною витратою бюджету вважається кореляція, що не перевищує 20% між ринковою вартістю товару або послуги та закупочною. В результаті, з 38 закупівель, проведених Ольгинською селищною радою через систему Prozzorro було можливо провести порівняльний аналіз цін тільки по 6, у зв’язку з тим, що інші закупівлі стосуються робіт та/чи послуг і не могли бути ідентифіковані за вартістю. З них жодної закупівлі не було проведено з раціональним витрачанням коштів (кореляція була більшою ніж 20%), Хлібодарівська сільська рада провела 11 раціональних закупівель, ВЦА м. Волноваха проведено тільки 9 раціональних закупівель.

З урахуванням результатів моніторингу, громадськими експертами ГО «Центр розвитку місцевих громад» були розроблені методичні рекомендації з питань підвищення прозорості в прийнятті рішень та відкритого розподілу бюджетних коштів і комунікації з громадянами на місцевому рівні для органів місцевого самоврядування кожної громади, які брали участь в моніторингу. Крім цього, громадськими експертами розроблено проект Бюджету участі для досліджуваних громад, який разом з рекомендаціями у форматі офіційних звернень буде надіслано до органів місцевого самоврядування та громадським активістам цих громад.

http://openbudget.org.ua/news/59-aktiv-sti-dosl-dili-r-ven-prozorost-byudzhet-v-m-scevih-rad-donechchini.html

Програма ООН із відновлення та розбудови миру #UNDPUkraine #RPP #SDC #Sida

Ця публікація була підготовлена в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida)

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...