Коаліція громадських об’єднань здійснить моніторинг доступу до правосуддя та безпеки на Донбасі

11:10
Коаліція громадських об’єднань здійснить моніторинг доступу до правосуддя та безпеки на Донбасі

Карантин — це той каталізатор, котрий підняв на поверхню багато недосконалостей в різних сферах життя нашої країни. Саме тому, команда проєкту “Посилення експертного потенціалу ОГС Донецької та Луганської областей для здійснення моніторингу доступу до правосуддя та безпеки на місцевому та обласному рівнях” замість паузи, обрала — активно діяти. 

28 квітня 2020 року відбулась зустріч координаційного комітету експертів за проєктом “Посилення експертного потенціалу ОГС Донецької та Луганської областей для здійснення моніторингу доступу до правосуддя та безпеки на місцевому та обласному рівнях”. Проєкт націлений саме на Луганську та Донецьку область, адже і до запровадження карантинних обмежень у цих регіонах виникало чи не найбільше правових та безпекових проблем. Зрозуміло, що це пов’язано з воєнними діями та великою кількістю місцевих мешканцях, чиї соціальні права порушуються.

Щодня мешканці Донбасу стикаються з великою кількістю правових проблем, які, здавалося, є невирішуваними:

  • укладання договорів;
  • вирішення питань спадщини;
  • безпідставної невиплати заробітної плати;
  • оформлення справедливої пенсії;
  • протидія корупції та багато іншого.

Саме тому команда проєкту спільно з представниками місцевих партнерських організацій планує проведення дослідження за методологією Місцевого індексу прав людини, котре допоможе визначити слабкі місця та сформувати план для зміни ситуації у регіоні на краще.

Що таке місцевий індекс прав людини (МІПЛ)?

Це моніторинговий інструмент, що розроблений УГСПЛ та дозволяє об’єктивно оцінити якість діяльності місцевої влади за ключовим її призначенням – забезпеченням реалізації прав людини з акцентом на базові права за міжнародними стандартами.

Під час цієї зустрічі експерти порушили багато важливих питань:

  • як адаптувати навчальну програму для місцевих громадських активістів до сьогоднішніх реалій та обмежень;
  • які є можливості для підвищення ефективності навчання;
  • формування стратегії комунікаційного плану та багато іншого.

Перед командою проєкту постало багато викликів, але це не зупиняє її, а стимулює до пошуку нестандартних рішень.

До реалізації дослідження, яке охопить 15 населених пунктах, долучаться партнерське об’єднання організацій як національного рівня (Мережа правового розвитку та Українська Гельсінська спілка з прав людини), так і ті, що працюють у Донецькій та Луганській областях: ГО “Точка доступу”, ГО “Регіональний центр медіації та вирішення конфліктів“, ГО “Ліга жінок виборців”, ГО “Громадська платформа”, ГО “Спілка захисту громадських свобод”, ГО “Суспільна служба правової допомоги”.

Проведення моніторингу за методологією Місцевого індексу прав людини на місцевому сприятиме розвитку громад регіону завдяки вирішенню правових проблем місцевих мешканців, запобіганню виникненню конфліктів та налагодження взаємодії “влада-громада”. За результатами кожного моніторингового дослідження місцева влада отримає перелік рекомендацій для вдосконалення власної діяльності. А для місцевих громадських інституції та людей, чиї права порушені, це спосіб отримати контрольний перелік вимог до місцевої влади та можливість обрати спосіб захисту прав мешканців місцевої громади.

Захід проведено в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу (ЄС). Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

https://ldn.org.ua/event/koalitsiia-hromads-kykh-ob-iednan-zdiysnyt-monitorynh-dostupu-do-pravosuddia-ta-bezpeky-na-donbasi/?fbclid=IwAR1ojV5TsyZDIjF-dnmVbI0N_yzP8I9uKymGPaiKl4M4ZaaFlFktp0qPBKg

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...