Нові виклики Луганщини

19:40
Нові виклики Луганщини

На підконтрольній частині області проживають 692 940 осіб (до початку конфлікту в області проживало більше 2 мільйонів осіб), із яких 46% – чоловіки та 54% – жінки.

Більше 70% населення області є мешканцями міських поселень. Серед міського населення значно переважають жінки: із загальної кількості міського населення 45% – чоловіки та 55% – жінки. Більшість сільського населення також складають жінки: із загальної кількості сільського населення області 48% – чоловіки, 52% – жінки.

Органи державної влади Луганщини визнають непропорційність впливу конфлікту на жінок і чоловіків, дівчат та хлопців. Конфлікт поставив перед нами низку викликів. Так, з’явилися нові категорії соціально вразливих жінок – жінки із числа внутрішньо переміщених, жінки-ветеранки, які приймали участь в обороні незалежності та суверенітету нашої держави, жінки, які втратили синів або чоловіків під час конфлікту, неповнолітні дівчата та хлопці, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Луганська область стабільно займає друге місце серед регіонів України за кількістю переселенців. Станом на 28 березня 2019 року органами соціального захисту населення обліковано 270 152 внутрішньо переміщених осіб. 60% із них є жінками. Жінки, які перемістилися на підконтрольну територію, стикаються з низкою труднощів. Частіше за все, вони переїжджають разом із дітьми задля забезпечення гідної освіти, охорони здоров’я та іншого.Таким чином, на жінок, які перемістилися з дітьми, лягає увесь тягар відповідальності за родину, її побутовий, економічний, психологічний стан.

Традиційно, жінки найбільше страждають від домашнього насильства. У 2018 році було зафіксовано 2889 офіційних звернень щодо вчинення домашнього насильства. 83% постраждалих є жінками. Для порівняння: у 2015 році було усього 622 звернення (приріст складає 365%), із яких 85% надійшли від жінок.

У 2020 році, у зв’язку з пандемією коронавірусу з’явилися нові виклики. В ООН заявляють, що через карантин спалах домашнього насильства спостерігається й у всьому світі.

Домініка Стояноска, керівниця Офісу ООН Жінки в Україні, стверджує, що кількість дзвінків на гарячу лінію по запобіганню домашнього насильство від початку карантину зросла на 30%. За її словами, під час вимушеної ізоляції жінки страждають і від домашнього насильства, і від нерівномірного поділу праці. Опитування соціологічної групи «Рейтинг» показало, що під час ізоляції жінки виконують більше домашньої роботи, а чоловіки більше часу витрачають на сон, алкоголь, секс і спорт.

А Катерина Левченко, Урядова уповноважена з гендерної політики, вважає, що потерпілі можуть не звертатися по допомогу, бо не впевнені, що поліцейські приділять проблемі достатньо уваги в таких умовах. Пані Катерина зазначає, що на «гарячих лініях» помітно незначне зростання кількості звернень. Наприклад, на національну «гарячу лінію» з протидії домашньому насильству всередині березня зверталися більше 60 разів на добу. Але вже наприкінці місяця ця кількість зменшилася на третину, що відповідає звичним показникам.

У Луганській області працюють 8 мобільних бригад соціально – психологічної допомоги постраждалим від насильства.

Так, за підтримки Української фундації громадського здоров’я та ЮНІСЕФ діють 6 мобільних бригад, які наразі в умовах карантину надають телефонні та скайп-консультації , проводять телефонне інформування і, в разі екстреної потреби, можуть виїжджати для безпосередньої допомоги клієнтам :

Мобільна бригада соціально- психологічної допомоги, м. Сєвєродонецьк (063) 335 85 51, (099) 366 62 80;

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, Попаснянський район (093) 949 54 52, (099) 328 25 06;

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, Кремінський район (063) 026 29 73, (099) 366 63 08;

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, Новоайдарський район (097) 824 20 22, (099) 366 64 43;

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, Станично-Луганський район (097) 824 20 51, (099) 366 63 11.

У Новопсковській та Троїцькій ОТГ також працюють мобільні бригади, які наразі в умовах карантину продовжують здійснювати екстрені виїзди із дотриманням необхідних санітарних умов безпеки:

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі Троїцької селищної ради (066) 924 77 40;

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі Новопсковської селищної ради (066) 370 02 62.

Якщо жертвою або свідком насильства є дитина, обов’язково зверніться до служби у справах дітей. Також, дієву підтримку та допомогу постраждалим надають фахівці центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді й центру надання соціальних послуг.

Оцініть новину

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...